• Turkhane Logo

İngiltere’nin sığınmacılar için ‘yüzen kafes’ uygulaması tepki çekti

18:00 20 Temmuz 2023 Perşembe
İngiltere’nin sığınmacılar için ‘yüzen kafes’ uygulaması tepki çekti









İngiltere 1976’dan kalma bir gemiyi sığınmacılara ‘kamp’ olarak hizmete soktu. Uygulama tepki çekti.



Britanya Başbakanı Rishi Sunak, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde öncelik olarak yasadışı göçü masaya yatırdı. Hükümet şu anda ülkedeki otellerde yaklaşık 51 bin yoksul göçmen bulunduğunu ve bunun vergi mükelleflerine günde 6 milyon sterlinden fazla bir maliyet getirdiğini söylüyor.



İngiltere sığınmacılara çözüm bulmak için 1976’dan kalma bir gemiyi sığınmacılara kamp olarak faaliyete geçirdi. BBC’nin haberine göre, sığınmacıların barınma maliyetini düşürmek isteyen İngiltere hükümeti, yüzer kampta 500 bekar erkek sığınmacıya barınma hizmeti sunacak. Toplam 222 odası bulunan yüzer kamp, başlangıçta 18 aylığına Portland’a yanaşacak.  



Kamuoyunda ‘Yüzer kafes‘ olarak adlandıralan kamp ‘Bibby Stockholm’ Cornwall’daki Falmouth Limanı’ndan ayrıldı. Kamp, İngiltere’nin güney kıyısı boyunca çekilerek Portland’a getirildi. Yüzer kampın toplam 222 odası bulunuyor. Portland’da yaşayanlar, bu uygulamanın kentteki bazı hizmetleri olumsuz yönde etkileyeceği endişesini taşıyor.



Sığınmacılar talepleri değerlendirilirken yaklaşık üç ila altı ay boyunca gemide kalacak. Resmi olarak gözaltında tutulmayacaklar ve sokağa çıkma yasağı olmayacak ama güvenlik personeli bölgede bulunacak.



İnsan hakları örgütleri, ‘yüzen kafes’ diye nitelenen gemiyi ‘insanlık dışı‘ buldu.

PROTESTO YAŞANABİLİR




Ancak gemiyle ilgili Portland kentinde bazı protestoların yaşanacağı tahmin ediliyor. Portland’da yaşayanlar, yerel topluluğa danışılmamasından endişe duyarak ve bunun sağlık hizmetleri gibi yerel hizmetler üzerindeki etkisinden korkarak yüzer kampa itiraz ediyor.

Son güncelleme: 18:00 20.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı