• Turkhane Logo

İçişleri’ne saldırı soruşturması: Teknisyeni öldüren silah araçta çıktı

15:50 13 Ekim 2023 Cuma
İçişleri’ne saldırı soruşturması: Teknisyeni öldüren silah araçta çıktı





İçişleri Bakanlığı’na yönelik düzenlenen bombalı saldırıda kullanılan araçta, Kayseri’de veteriner teknisyeni Bozloğan’ı öldüren silah bulundu. Polis silahı Kayseri’den Ankara’ya getirenlerin aynı kişiler mi olduğunu araştırıyor.



İçişleri Bakanlığı’na düzenlenen saldırıda kullanılan araçta bulunan Glock marka tabancanın Kayseri’de veteriner teknisyeni Mikail Bozloğan’ı öldüren silah olduğu ortaya çıktı. Tabanca Kayseri’den Ankara’ya getirenlerin kim olduğuna yoğunlaşan polis, araçlarda çıkan silahlarda parmak izi arıyor.



POLİS TERÖR EYLEMİNİN KAYSERİ AYAĞINA YOĞUNLAŞTI



İçişleri Bakanlığı’na yönelik bombalı saldırıdaki silah detayını köşesine taşıyan T24 yazarı Tolga Şardan, polisin silahları Ankara’ya getiren kişilerin aynı mı farklı kişiler mi olduğunun peşine düştüğüne dikkat çekti. Parmak içi analizlerinin sürdüğünü vurgulayan Şardan’ın yazısı şöyle:



Ankara’da yaşanan terör eylemiyle ilgili başlatılan adli soruşturmanın Kayseri ayağında gelişmeler var.



Bilindiği üzere; İçişleri Bakanlığı’na yönelik gerçekleştirilen eylemde kullanılan aracın olaydan bir gün önce Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Taşçı Mahallesi yakınlarında gasp edilmesi, soruşturmanın Kayseri’ye kaydırılmasına neden oldu.



Olayın ardından gelişmeleri Büyüteç’te iki ayrı yazıda aktardım.



Bugün de aynı konuya devam ediyorum.



Terör eyleminin ardından başlatılan soruşturmada yeni ipuçlarına ulaşıldı. Bu ipuçlarından ilki, eylemde kullanılan aracın gasp edilmesi sırasında veteriner teknisyeni Mikail Bozlağan’ın öldürülmesinde elde edildi.



BOZLAĞAN ARAÇTA BULUNAN TABANCA İLE ÖLDÜRÜLMÜŞ



Bozlağan’ın cansız bedeni üzerinde yapılan otopside, başında bir şişlik ve ensesinden giren tek mermi izi tespit edildi.



Adli Tıp tespitine bakıldığında; aracı gasp etmek amacıyla durduranların araca el koymak amacıyla önce Bozlağan’ın başına sert cisimle -büyük olasılıkla tabanca- ile vurdukları, ardından da arkada oturan teröristin yanındaki tabancalardan birisini ateşlediği anlaşılıyor.



Otopsi sırasında Bozlağan’ın başındaki mermi çekirdeği çıkarılıp, kriminal incelemeye alındı.



Bu arada Ankara’daki canlı bomba eylemi sonrasında olay yerindeki ele geçirilen silahlar ve mühimmatlar arasında biri M-4 diğeri de Kalaşnikof marka uzun namlulu iki otomatik tüfeğin yanı sıra iki de tabanca vardı.



Tabancaların birisi Glock, diğeri ise Blow’du.



Olay yerinde ele geçirilen dört silahın kriminal laboratuvarlarında balistik incelemesi kısa süre önce tamamlandı.



Hazırlanan uzman raporuna göre, Bozlağan’ın öldürülmesinde kullanılan silah, Ankara’daki olay yerinde bulunan Glock’tu.



Mermi çekirdeği ile Glock tabanca üzerinde yapılan balistik inceleme sonuçları birbiri ile örtüştü.



Böylece silahın Kayseri’den getirildiği netleşti.



SİLAHI GETİREN KİŞİLER FARKLI MI?



Tabii burada önemli bir detay var. Şöyle ki; tabanca Kayseri’den Ankara’ya geldi fakat getirenler aynı kişiler mi? Silahlarda -varsa- çıkacak parmak izi, bu sorunun yanıtını verecek.



Farklı parmak izi çıkarsa, silahın/silahların el değiştirme olasılığı da bulunacak elbette.



Bu durumda, eylem sürecinde başka örgüt üyesi/üyelerinin olup olmadığı tespit edilecek.



ANKARA’YA YAKIT ALMADAN GELMİŞLER



Yapılan araştırmalarda eylemcilerin yaklaşık 10 saatte geldikleri Kayseri-Ankara arasında hiçbir akaryakıt istasyonuna girmedikleri belirlendi.



İki kent arasındaki akaryakıt istasyonlarının kameralarında yapılan incelemelerde, 38 TP 962 plakalı aracın izine rastlanılamadı.



Ayrıca Kırıkkale güzergahından, yani kentin doğusundan giriş yapan patlayıcı ve canlı bomba taşıyan aracın bir ara Kocatepe Camii bölgesinde kameralarda görüldüğü, ardından da önce Sıhhiye’ye geçtiği ve Atatürk Bulvarı üzerinden İçişleri Bakanlığı önüne geldiği belirlendi.



Yanı sıra, eylemciler üzerinde cep telefonu bulunmadığı ortaya çıktı. Bu tespitle birlikte, eylemcilerin cep telefonu üzerinden konum bulma uygulamasını kullanmamaları, teröristlerin daha önce de Ankara’da bulunup keşif yapmış olma ihtimalini güçlendirdi.



Ya da kendilerine rehberlik yapan başka kişi/kişiler vardı?



ÇALINTI ARAÇ KAYDI PATLAMANIN ARDINDAN SİSTEME GİRİLDİ



Saldırının ardından olayın boyutlarının genişlemesi ve bu süreçte özellikle Kayseri boyutunda ihmâl olup olmadığının anlaşılması için İçişleri Bakanlığı, müfettiş görevlendirmesi yaptı.



Kente giden müfettişler, sürecin iki boyutu üzerinde yoğunlaştı.



Bunlardan ilki, Ankara’daki saldırıda kullanılan 38 TP 962 plakalı hafif ticari aracın, Develi’de veteriner teknisyeni Mikail Bozlağan’ın öldürülmesiyle gasp edilmesi sonrasında “çalıntı araç” kaydının sisteme zamanında girilip girilmediği.



İkincisi ise olaydan iki gün önce yine aynı bölgede yaşanan benzeri bir olayla ilgili gerekli adli işlemin neden yapılmadığı.



Çalıntı kaydı olaydan sonra sisteme girildi
Kente giden müfettişlerin çalışmalarında önemli tespitler yaptıkları bakanlık kaynaklarınca ifade ediliyor.




Aldığım bilgiye göre, 38 TP 962 plakalı araçla ilgili çalıntı kaydının Ankara’daki olaydan sonra sisteme girildiği belirlendi. Ayrıca, işlemin kim tarafından yapıldığı da kayıtlarda bulundu.



Yanı sıra, olaydan iki gün önce benzer olayla ilgili de şikayetçiler bulunmasına rağmen jandarma görevlilerince herhangi bir işlem yapılmadığı müfettişlerin tespit ettiği diğer önemli konu oldu.



Bu aşamadan sonra müfettişlerin hazırlayacakları araştırma raporu önemli.



Gerek İçişleri Bakanlığı, gerekse Jandarma Genel Komutanlığı rapordaki tespitler ışığında adli ve idari işlemi gerçekleştirecek.

Son güncelleme: 15:50 13.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı