• Turkhane Logo

"Görmediğimiz, yayımlamadığımız bir belgeden suçlanıyorum"

15 Temmuz’dan sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Taraf Gazetesi yöneticileri ve muhabiri Mehmet Baransu’nun “Balyoz Darbe Planı” belgelerini yayımlamaktan dolayı yargılandığı dava İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

09:19 26 Mart 2019 Salı
15 Temmuz’dan sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Taraf Gazetesi yöneticileri ve muhabiri Mehmet Baransu’nun “Balyoz Darbe Planı” belgelerini yayımlamaktan dolayı yargılandığı dava İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazeteci Mehmet Baransu’nun Cuma günü yarım kalan savunmasına bugün devam edildi. Hakkındaki iddialara cevap veren Baransu’nun savunması tamamlanamadı. Mahkeme heyeti duruşmayı 10 Temmuz 2019’a erteledi.

Taraf Gazetesi’nde yayımladığı haberlerle Türkiye’de gazetecilik tarihi açısından cesur işlere imza atan Mehmet Baransu, bir askeri cuntayı deşifre ettiği gerekçesiyle tutuklu olarak yargılanıyor.

Gazeteci Mehmet Baransu, Cuma günkü duruşmada yaptığı savunmanın devamında iddianameyi hazırlayan savcının kendisi hakkında istinat ettiği suçlamaları tek tek çürüttü.


“MEHMET PARTİGÖÇ’ÜN CUNTACI OLDUĞUNU İLK BEN YAZDIM”

P24’ün aktardığına göre duruşmada savunma yapan Baransu, “Bana F... üyesi diyorsunuz, 15 Temmuz’un önde gelen isimlerinden gösterilen Mehmet Partigöç’ün cuntacı olduğunu 2010’da Karargâh kitabımda yazdım. Burada bir çelişki yok mu?” dedi.

Ayrıca Telefonumu yasa dışı dinleten dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu hakkında 2012’de suç duyurusunda bulunduğunu anlatan Baransu, “Yasadışı dinleme haberi Taraf da 1. sayfadan yayımlandı. O dönem soruşturma açılsa, belki de MİT tırları durdurulmayacaktı. F... üyesiysem, bunları yapmamam gerekmez miydi?” şeklinde sordu.

“YAYIMLADIĞIMIZ BELGELERDE ‘EGEMEN HAREKAT PLANI’ YOKTU”

Balyoz Darbe Planı’na ilişkin 2029 adet belge teslim ettiğini vurgulayan Baransu, “Hepsine teker teker imza attım. Ama içlerinde Egemen Harekât Planı yoktu. Görmediğimiz ve yayımlamadığımız bir belgeden suçlanıyoruz.” dedi.

Türk Ceza Kanunu (TCK) 326’ıncı maddeden “orijinal belgeleri imha etmek” suçundan tutuklu olduğunu hatırlatan Mehmet Baransu, “Bir yalandan dolayı tutukluyum. Balyoz’u yazan gazeteci olmama rağmen iddianameyi okuya okuya anlayabildim. İddianamede F...’nün medya yapılanmasına mensup ‘olabileceğim’ yazılmış. Bu iddianameyi bir ihtimal üzerine kurmuşlar. Bu mahkeme bu iddianameyi nasıl kabul etmiş?” dedi.

  Kapatılan #Taraf gazetesi yöneticileri ve muhabir #MehmetBaransunun yargılandığı dava, Cuma günkü duruşmaya verilen aranın ardından bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. P24 duruşmayı izliyor. pic.twitter.com/POXj3hdgqc — Punto24 Dava Takip (@P24DavaTakip) 25 Mart 2019


TAHLİYE TALEBİNDE BULUNMADI

Hiçbir duruşmada tahliye talebinde bulunmadığını vurgulayan Baransu, “Ama yeni bir hukuksuzluğa imza atılmaması adına: Bu dosyada TCK 326’dan (“devletin gizli belgelerini imha etmek”) ve TCK 327’den (“devletin gizli belgelerini temin etmek”) tutukluyum.” diyerek tutanaklara geçmesini istedi.

Hazırlanan iddianamede tutuklu olmasına gerekçe gösterilen “örgüt üyeliği” istinadının olmadığına dikkat çeken Mehmet Baransu, “TCK 327 açısından daha uzun süre tutuklu kalmam mümkün değil; TCK 326 açısından ise bu dosya çökmüştür. Nasıl tutukluluğa devam kararı vereceğinizi merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

Baransu’nun yargılandığı davaya müşteki olarak katılan Emekli Albay Dursun Çiçek, davanın 15 Temmuz kapsamında genişletilmesini istedi. Ayrıca Çiçek, Mehmet Baransu’nun “örgüt yöneticiliği” suçlamasından da yargılanmasını ve tutukluluğunun devamını talep etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Mehmet Baransu ile firari sanık Tuncay Opçin’in 75 yıla kadar diğer şüpheliler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un da 52 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.



 

Son güncelleme: 09:19 26.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı