• Turkhane Logo

Gazeteci Türköne: Mahkemeler suç icat ediyor

Mahkemelerin 12 Eylül döneminde bile olmayan şekilde suçlar icat ettiğine vurgu yapan Gazeteci Mümtaz’er Türköne, terör davalarında verilen cezaları Yargıtayın “cebir ve şiddet” kullanılmadığını görerek bozması gerektiğini kaydetti.

12:08 08 Ekim 2019 Salı
Gazeteci Türköne: Mahkemeler suç icat ediyor
Mahkemelerin 12 Eylül döneminde bile olmayan şekilde suçlar icat ettiğine vurgu yapan Gazeteci Mümtaz’er Türköne, terör davalarında verilen cezaları Yargıtayın “cebir ve şiddet” kullanılmadığını görerek bozması gerektiğini kaydetti.




Independent Türkçe’ye avukatı vasıtasıyla röportaj veren Mümtaz’er Türköne, 2016’dan bu yana tutuklu… Türköne, gazetedeki köşesinde siyasi analizler yaparken kendisini hapiste bulduğunu ifade etti. 12 Eylül’de işkenceye maruz kaldığını ancak sıkıyönetim mahkemelerinin yürürlükte olan kanunları uyguladıklarını hatırlattı. “Bugünün mahkemeleri kanunda yer almayan suçlar icat ediyor, açıkça “karar bozulana kadar tutuklu kalır” diyerek yargılama sürecini hukuksuz yargılamayı bir cezaya dönüştürüyorlar” dedi.


MADDEYİ BİLMEYEN BAŞKAN 4 YIL HAPİS VERDİ

Köşesine taşıdığı Bülent Arınç’ın sözlerinin “Cumhurbaşkanına fiili saldırı” olarak değerlendirilip 4 yıl 2 ay hapis ceza verildiğini vurgulayan Türköne, “Ceza Kanunu’nda ‘Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı’ suçunu düzenleyen özel maddeye dahil etmişler. Cezanın verildiği duruşmada mahkeme başkanı kanun maddesinin içeriğini bilmiyordu. ‘Fiili saldırı’yı ‘tehdit’ olarak yorumlamış. ‘Maddede o da yok’ deyince şaşırdı” dedi.

23 BAŞLIK NEDENİYLE TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ OLDUĞUMA HÜKMEDİLDİ

Türköne, iktidarı eleştiren yazıları nedeniyle üç kez ağırlaştırılmış müebbet istendiğini, “iktidarı acımasızca eleştirmek” ibaresinin iddianamede bulunduğunu hatırlattı.  Türköne, “Beş yazımdan, cümle içinden başı sonu belli olmayan iktibaslar, beş yazımın da sadece başlıkları ile üç kez ağırlaştırılmış müebbet talebiyle dava açıldı. Hepsi demokrasiyi ve hukuku savunan iktidara yönelik eleştiriler içeren yazılar. Toplam 23 yazının başlığı ve birkaç kelimelik iktibaslarla “terör örgütü üyesi” olduğuma hükmedildi” dedi.

YARGITAY’IN BÜYÜK KEŞİF YAPMASINI BEKLİYORUM

Yargıtay’ın büyük bir keşif yapmasını beklediğini vurgulayan Türköne, “Keşif Amerika Kıtası’nın keşfi gibi çağ açacak ama nispeten kolay bir keşif. Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile ceza verdikleri maddelerin tamamının başında yer alan “cebir ve şiddet kullanarak” ifadesini yargıçların bir gün fark etmesini umuyoruz. Mevcut kanunlarla hatta çok eleştirilen TMK ile bile bu cezaların verilmesi imkânsız. Eleştiri eşittir terör suçlaması, kolay sürdürülebilir, yargıçların mesleki saygınlığını koruyabilecekleri bir formül değil” dedi.

Son güncelleme: 12:08 08.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı