• Turkhane Logo

Erdoğan, Esad'a danışmadan Suriye'de kimseye saldırmayacak..

İngiliz Times gazetesi'ndeki bu iddia çok konuşulacak. Esad'a karşı olduğunu daha önce defalarca söyleyen Erdoğan, Şam yönetimine danışmadan Suriye'de herhangi bir şey yapamıyor.

11:08 24 Kasım 2017 Cuma
Erdoğan, Esad'a danışmadan Suriye'de kimseye saldırmayacak..
İngiliz Times gazetesi'ndeki bu iddia çok konuşulacak. Esad'a karşı olduğunu daha önce defalarca söyleyen Erdoğan, Şam yönetimine danışmadan Suriye'de herhangi bir şey yapamıyor.

İngiliz Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, Türk ordusunun Şam yönetimine danışmadan Suriyede Kürtlere saldırmayacağı yolunda Rusya ve İrana söz verdiğini iddia etti.

İddia, gazetenin bugünkü Suriyede final başlıklı başyazısında yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkan Hasan Ruhaninin katılımıyla Çarşamba günü yapılan Soçi Zirvesine değinilen yazıda, Esadı iktidarda tutmak barış için ödenen çok ağır bir bedel yorumu yapılıyor.

Suriyenin geleceğine savaş alanında değil müzakere masasında karar verilmeli. Vladimir Putin bunu biliyor cümleleriyle başlayan yazıda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında ise şu ifadeler yer alıyor: 

Bugüne dek uzmanlığı cinayetler ve kitlesel tutuklamalar oldu.

Times; Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin hiçbir dış gücün Esadın açık onayı olmadan Suriyede müdahalede bulunmasına izin verilmemesi gerektiğinde de anlaştıklarını öne sürmüş. Gazeteye göre burada özellikle atıf yapılan ülke, geçen yıl sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle Suriyede bir hava üssünü bombalayan ABD.

Başyazı şöyle devam ediyor: 

Sayın Erdoğan da, Türk ordusunun Şam yönetimine danışmadan Suriyede Kürtlere saldırmayacağı yolunda söz verdi. Rusya, Türkiye ve İran Soçi Antantı ile Esadın otoritesini artırmak ve onun ülkesinin sınırlarını kontrol edebildiğini göstermek istiyor. Sayın Putin de bunun karşılığında Esaddan, barış görüşmelerine yapıcı şekilde katılacağı sözünü almışa benziyor. Bu da, Suriyenin kuzeyindeki muahlif gruplarla diyaloğa girmenin kabulü anlamına geliyor.

Putin 2015ten bu yana üstün Timesa göre Putin, Suriyeye asker gönderdiği 2015ten bu yana ülkede Batı karşısında üstün. Kremlinin hedefi, Orta Doğuda statüskonun ve Rus silahlarını satın almaya da hevesli kritik önemde bir müttefikin muhafazası.

Uluslararası toplum Soçi konsensüsüne boyu eğmemeli diyen Times, barış görüşmeleri sonucu, Suriyede tam anlamda demokratik seçimler yapılmasını teşvik edecek bir siyasi geçiş sürecinin başlaması gerektiği kanısında.

Gazeteye göre ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyelilerin de bu seçimlerde oy kullanabilmesi hayati önemde.

Başyazı şu satırlarla noktalanıyor: 

Nihayetinde Esadın gücü azalacak. Bölgenin istikrarına önem veren Batının ve Arap dünyasındakilerin stratejik hedefi, Esadın görevden ayrılması ve onunki yerine daha dışa açık bir hükümetin işbaşına gelmesi olmalıdır.

Son güncelleme: 11:08 24.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı