• Turkhane Logo

Dağı da satmışlar: Kazdağları’nın yüzde 79’u maden ruhsatlı

TEMA Vakfı, Kazdağları madencilik raporunu yayınladı. Rapor, resmi rakamlara göre Kazdağları’nın yüzde 79’unun maden ruhsatlı olduğunu belgeledi.

11:39 27 Temmuz 2020 Pazartesi
Dağı da satmışlar: Kazdağları’nın yüzde 79’u maden ruhsatlı
TEMA Vakfı, Kazdağları madencilik raporunu yayınladı. Rapor, resmi rakamlara göre Kazdağları’nın yüzde 79’unun maden ruhsatlı olduğunu belgeledi.



Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Kazdağları yöresine ilişkin madencilik raporunu yayınladı. Rapora göre Biga Yarımadası ve Ege’nin kuzeyinde yer alan 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79’u madencilik ruhsatlı. Vakfa göre belirtilen alanda ormanların, SİT alanlarının ve Milli Parklar’ın çok büyük bir bölümü madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırılmış durumda.

Vakıf, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) göre dağlarda 1 milyon 294 bin 335 hektarlık toplam ruhsat alanı olduğunu açıkladı. Vakfın raporuna göre alan ihale, arama ve işletme safhalarındaki bin 634 ruhsata bölünmüş durumda. TEMA’nın MAPEG’den elde ettiği verilere göre IV. Grup ruhsatların (altından uranyuma, kömürden nitrata birçok maden türünü kapsayan ruhsatlar) alansal dağılımına göre çalışma alanının yüzde 79’u aktif ve ihale türünde ruhsatlandırıldı.


YÜZDE 38’İ İHALE ALANI OLARAK RUHSATLANDIRILDI

Vakıf bu ruhsatların yüzde 41’inin aktif ruhsatlardan oluştuğunu, bunların ise yüzde 57’sinin arama, yüzde 43’ünün ise işletme ruhsatı safhasında bulunduğunu açıkladı. Ruhsatların yüzde 38’i ise ihale alanı olarak ruhsatlandırıldı. Hesaplara göre Kazdağları’ndaki tüm çalışma alanının sadece yüzde 21’i herhangi bir IV. Grup maden ruhsat sahası olarak tanımlanmadı. Vakıf, bu tanımlanmayan alanların büyük bir kısmının verisi olmadığını ve potansiyel birer ruhsat alanı olarak değerlendirilebileceğini de belirtti.

Rapora göre Kazdağları’ndaki gen koruma, kent ormanı, muhafaza ormanları, tohum meşcere alanı, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, milli park, özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanı gibi farklı statülerle korunan alanların yüzde 55’i madenciliğe açık. Kaz Dağları Milli Park Alanı’nın yüzde 80’i, Troya Milli Parkı’nın yüzde 10’u ihale ruhsat alanında kalmakta. Ormanların ise yüzde 80’i madenciliğe açık durumda. Ayrıca bölgedeki arkeolojik sit alanlarının yüzde 42’si aktif, yüzde 23’ü ihale sahası alanında kalıyor. Bölgedeki Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları’nın yüzde 81’i, sit alanlarının da yüzde 60’ı ihale ruhsat alanında yer alıyor.

Türkiye’nin önde gelen tarımsal üretim merkezlerinden olan Biga, Bayramiç, Ezine, Burhaniye ve Bakırçay ovaları ruhsat yoğunluğunun dikkat çektiği alanlar. Çalışma alanındaki büyük ovaların yüzde 40’ı ihale ruhsat alanında, yüzde 20’si ise aktif ruhsat alanında yer alıyor.

Son güncelleme: 11:39 27.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı