• Turkhane Logo

Cengiz Aytmatov eserleri mahkemelik oldu

Daha önce Peyami Safa’nın eserleri nedeniyle Alkım Yayınevi’yle mahkemelik olan Ötüken Yayınları, şimdi de Cengiz Aytmatov’ın kitapları yüzünden Nora Kitap ile anlaşamadı.

14:44 28 Mayıs 2019 Salı
Cengiz Aytmatov eserleri mahkemelik oldu
Daha önce Peyami Safa’nın eserleri nedeniyle Alkım Yayınevi’yle mahkemelik olan Ötüken Yayınları, şimdi de Cengiz Aytmatov’ın kitapları yüzünden Nora Kitap ile anlaşamadı.



Nora Kitap, 2017 yılında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un yasal varisleriyle anlaşarak Türkiye’deki yayın haklarını satın aldı. Ancak Ötüken Yayınları, Aytmatov kitaplarını basmaya devam edince konu mahkemeye taşındı.

Kültür Servisi’nin haberine göre Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un kitaplarının telif hakkı iki yayınevini mahkemelik etti. Nora Kitap, 2017 yılında Aytmatov’un kitaplarını yayımlayabilmek için yazarın telif hakkını yasal varislerinden satın aldı. Ancak Ötüken Neşriyat, Aytmatov’un eserlerini yayımlayamaya devam etti. Bunun üzerine Nora Kitap, Ötüken Neşriyat’a dava açtı.



Çok sevilen “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmi Aytmatov’un bir hikayesinden uyarlanmıştı

NORA: YASAL HAKLAR BİZDE

Hürriyet’ten Ece Çelik’e konuşan Nora Yayınevi’nin sahibi Özgür Güvenç olayı, şu sözlerle anlattı:

“Biz 2017 yılında Cengiz Aymatov’un eserlerinin telif hakkını yazarın yasal temsilcisi Onk Ajans’tan çok ciddi bir bedel ödeyerek satın aldık. Ancak Ötüken Neşriyat eserleri basmaya devam ediyor. Bizden önce Aytmatov’un eserlerinin telif hakkı sahibi olan Elips Yayınları, Ötüken Neşriyat’a dava açmış ancak davada bir hukuk skandalı yaşanmış, bilirkişi raporuyla dava reddedilmiş. Biz yeniden dava açtık. Telif haklarını ailesinden izin alarak ücreti karşılığında aldığımız bir yazarın eserlerini sadece bizim basabilmemiz gerekli.”

ÖTÜKEN: ESKİ YASAYA GÖRE YAYINLIYORUZ

Ötüken Neşriyat’ın avukatı Konuralp Özdemir ise Ötüken Neşriyat’ın kitapları yayımlamaya başladığı yılda geçerli olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre herhangi bir telif ödemesi yapmadan yayımlama hakkı olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

“Cengiz Aytmatov o dönemde SSCB vatandaşıydı. Bizim bu tarihte sadece tercümana ödeme yapma yükümlüğümüz vardı. 1995 yılında bu yasa değişti ancak bizim kazanılmış hakkımız olduğu için biz o tarihten önce bastığımız Aytmatov kitaplarını basmaya devam ediyoruz” diyor.

Daha önce Elips Yayınları’nın açtığı davanın sonucunda basılmasında kesin olarak bir sorun olmadığına kanaat getirildiğini vurgulayan Özdemir, “Daha sonra Aytmatov’un varisleri telif haklarını Ötüken Neşriyat’a vermek istedi ancak koşullarda anlaşamadığımız için biz bu şekilde basmaya devam etme kararı aldık. Bize göre Nora Kitap’ın açtığı dava da usülen mahkemece reddedilmeli.”

2008 yılında hayatını kaybeden ve eserleri 176 dile çevrilen Cengiz Aytmatov’un aralarında “Dişi Kurdun Rüyaları”, “Toprak Ana” ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği ‘100 Temel Eser’ listesinde yer alan “Beyaz Gemi” gibi kitaplar da olmak üzere 20’yi aşkın eseri bulunuyor.

Son güncelleme: 14:44 28.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı