• Turkhane Logo

Bodrum mandalinası betona yenildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde koku ve aromasıyla ülke dışında da ünlenen “Bodrum mandalinası” betonlaşma ve yükselen maliyetlere yenik düştü. İlçedeki mandalina bahçeleri giderek yok oluyor.

12:47 25 Ocak 2019 Cuma
Bodrum mandalinası betona yenildi
Muğla’nın Bodrum ilçesinde koku ve aromasıyla ülke dışında da ünlenen “Bodrum mandalinası” betonlaşma ve yükselen maliyetlere yenik düştü. İlçedeki mandalina bahçeleri giderek yok oluyor.

Bodrum Yarımadası’nın farklı bölgelerinde bulunan 5 bin dönümlük mandalina bahçelerinden önceki yıllarda 3 bin tona yakın rekolte elde edilirken bu rakam her geçen yıl azalıyor.
Koku aromasıyla ünlenen mandalinanın yanında satsuma, klemantin çeşidi ile Washington portakalı bahçeleri, genelde Bitez, Ortakent-Yahşi, Turgutreis mahalleleriyle birlikte eski Bodrum evleri arasında yetiştiriliyor.

BAHÇELER GİTTİKÇE KÜÇÜLÜYOR


Geçen yıla oranla Bodrum genelinde mandalina üretiminde yüzde 35 civarında düşüş olduğunu belirten, mandalina üreticisi Sinan Çetinkaya “Mandalina bahçeleri her geçen gün küçülüyor. Önceki yıllarda betona yenik düştü. Köklenen ağaçların yerine beton yığınları dikildi. Şimdi de üretici yaptığı masrafı alamaz duruma getirildi.” dedi.

30 KURUŞTAN ALIP 5 LİRAYA SATIYORLAR

Sözcü’den Mustafa Sarıipek’e konuşan Sinan Çetinkaya, bu sene 20 ton mandalina ürettiğini söyledi. Çetinkaya şöyle devam etti:

“Biz sülale olarak bu işle yıllardan bu yana uğraşıyoruz. Bu seneki kadar üretici perişan duruma düşmemişti. Markette 5 liraya satılan mandalinayı bizden 30 ile 50 kuruş arasında bir rakama alırken bile naz ediyorlar. Bodrum’da ‘mandalinadan kâr ettik’ diyecek bir tek üretici bulamazsınız. Artık masrafını çıkarmaktan vazgeçtik amacımız Bodrum mandalinasını yaşatmak ama nereye kadar dayanırız bilemiyorum. Bizim gözlükçülük üzerine ikinci bir işimiz olduğundan artık dayandığımız yere kadar götürmeye çalışacağız.”

TURGUTREİS’TE 8 BAHÇE KALDI

Turgutreis’te sadece 8 tane büyük bahçe kaldığını kaydeden Çetinkaya, çarpık yapılaşmanın da etkisiyle bahçelerin beton tarlalarına döndüğünü kaydetti. Masrafını bile çıkaramayan üreticinin tek tek bu işten vazgeçtiğini kaydeden Çetinkaya, “Bahçelerimiz tükeniyor ve böyle giderse hiç kalmayacak. 20 ton mandalina ürettim, ilaç parasını karşılamadı. Birkaç ton daha var ağacı üzerinde duran ve hala kilosuna 30 kuruş dediler vermedim. Eşe dosta dağıtıyorum. Dalında kaldı ve dökülüp çürümeye başladı. Market yerine gelip bahçemizden ücretsiz toplayıp götürsünler.” ifadesini kullandı.
 

Son güncelleme: 12:47 25.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı