• Turkhane Logo

Alman polisi Hizbullah ile bağlantılı olduğu iddiasıyla camiye baskın düzenledi

15:25 16 Kasım 2023 Perşembe
Alman polisi Hizbullah ile bağlantılı olduğu iddiasıyla camiye baskın düzenledi





Almanya’da yüzlerce polis, İran destekli Hizbullah grubuyla bağlantılı olduğu şüphesiyle ülke genelinde bazı mülklere baskın düzenledi. Yetkililer, baskınların İsrail-Hamas savaşı sırasında artan antisemitizmi engellemek için bir adım olduğunu belirtiyor.



İsrail ve Hamas arasında başlayan çatışmaların ardından Almanya’nın Hamas faaliyetlerini ve ilgili örgütleri yasaklaması üzerine 54 mekâna baskın düzenlendi.



İçişleri Bakanı Nancy Faeser “İslamcı kesimi gözümüzün önünde tutuyoruz” dedi. “Çok sayıda Yahudi’nin kendini özellikle tehdit altında hissettiği bir dönemde” Almanya “İslamcı propagandaya ya da İsrail’e karşı Yahudi karşıtı kışkırtmalara müsamaha göstermeyecektir” diye ekledi. Almanya Hizbullah’ı “Şii terör örgütü” olarak kabul ediyor ve 2020 yılında Hizbullah’ın kendi topraklarında faaliyet göstermesini yasakladı.



Bugünkü operasyon Hamburg İslam Merkezi ve bağlı beş grubu hedef alırken, polis Hamburg, Aşağı Saksonya, Hessen, Berlin, Baden-Wuerttemberg ve Kuzey Ren-Vestfalya dahil olmak üzere Almanya’nın 16 eyaletinden altısındaki mülklerde arama yaptı. Hamburg İslam Merkezi, Mavi Cami olarak da bilinen İmam Ali Camii’ni işletiyor ve son yıllarda İran’la bağlantılı olduğu iddiasıyla yetkililere caminin kapatılması yönünde çağrılar artıyor. İranlı göçmenler tarafından 1953 yılında kurulan Hamburg İslam Merkezi bir süredir iç istihbarat tarafından izleniyordu.



İçişleri Bakanlığı, merkezin faaliyetlerinin “(İran’ın) yüce liderlerinin devrimci konseptini yaymayı amaçladığını ve bunun Almanya’nın anayasal düzenini ihlal ettiğinden şüphelenildiğini” düşünüyor. Hamburg’daki merkezin ve bağlı grupların Hizbullah’ın faaliyetlerini desteklediği şüphesiyle delil elde etmek amacıyla gerçekleştirilen baskınlar sırasında herhangi bir tutuklama yapılmadı.



Operasyonu memnuniyetle karşılayan Hamburg İçişleri Bakanı Andy Grote, merkezin “yakın gelecekte kapatılacağına” inandığını söyledi. Diğer Batılı güçler gibi Almanya da İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşın Lübnan merkezli Hizbullah’ın da dahil olduğu daha geniş bir çatışmaya dönüşmesini engellemeye çalışıyor.



İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının ardından Gazze’ye geniş çaplı bir operasyon başlattı. Bugüne kadar saldırılarda çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 11 binden fazla sivil hayatını kaybetti. İsrail, Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah gibi militan gruplarla da neredeyse her gün karşılıklı çatışıyor.

Son güncelleme: 15:25 16.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı