• Turkhane Logo

AKP’nin yerel seçim planı: İki sandık olacak, yine başörtüsü kullanılacak

12:25 27 Haziran 2023 Salı
AKP’nin yerel seçim planı: İki sandık olacak, yine başörtüsü kullanılacak





AKP, her seçimde muhafazakar seçmeni manipule etmek için tekrar tekrar kullandığı başörtüsü kozunu, önümüzdeki yerel seçimlerde de kullanmanın hesaplarını yapıyor. İddialara göre büyükşehirleri yeniden kazanmak için daha şimdiden çalışmalara ve karalama kampanyalarına başlayan AKP, seçimlerde milletin önüne iki sandık getirmeyi planlıyor. Birisi yerel seçimler için diğeri ise başörtüsü için olacak.



Büyükşehirleri yeniden kazanmak için daha şimdiden çalışmalara ve karalama kampanyalarına başlayan AKP, önümüzdeki yerel seçimlerde milletin önüne birisi yerel seçimler için diğeri ise başörtüsü için iki sandık getirmeyi planladığı belirtildi.



Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP’nin yerel seçimlerde belediye başkanlarıyla birlikte başörtüsü oylaması da yapmayı planladığını yazdı. İktidara yakın gazetecilerden Selvi, Hürriyet’teki yazısında AKP’nin bu planı yerel seçimlerde uygulayabileceğini ve ‘çifte sandık’ olabileceğini aktardı. Selvi’ye göre AKP, başörtüsü teklifi konusunda DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nden destek bekliyor.



Selvi yazısında şu ifadeleri kullandı: “Peki geçen yasama yılında Meclis’e sunulan teklif mi geçerli olacak yoksa yeni bir anayasa değişikliği teklifi mi getirilecek?



AK Parti kulislerini yokladım. Yeni bir durum değerlendirmesi yapılmamış. Eski metin de olabilir yeni Meclis ve yeni kabine ruhu esas alınarak yeni bir teklif de hazırlanabilir.



Biliyorsunuz Meclis’te tablo değişti. Başörtüsü teklifine destek verebilecek parti sayısı arttı. İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve Demokrat Parti’nin başörtüsü teklifine destek vermesi bekleniyor. Onların önerisiyle yeni bir teklif de hazırlanabilir. AK Parti’nin buna açık olduğunu hissettim.



Böylece yerel seçimler öncesinde Meclis’te saflar yeniden belirlenmiş olacak. Eğer Meclis’teki oylamada referanduma gidecek bir sonuç çıkarsa, yerel seçimlerde belediye başkanları ile birlikte bir de başörtüsü oylaması yapabiliriz.”



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim 2022’de başörtüsünü gündeme getirerek, “Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız” demişti. Erdoğan da el yükselterek referandum çağrısı yapmış ve kendi tekliflerini vermişti. Tekliflerinde ‘aileyi koruma’ kapsamında LGBTİQ+’yı hedef alan maddeler vardı. Sonrasında da yasa teklifiyle ilgili komisyon kuruldu. Ancak 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrası iktidar bu planından vazgeçmek zorunda kaldı.

Son güncelleme: 12:25 27.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı