• Turkhane Logo

12 bin yıllık tarihi şehir Hasankeyf sular altında kalmak üzere

Batman'a bağlı tarihi şehir Hasankeyf'in sular altında kalmasına günler kaldı. Bölgeye Ilısu Barajı neler vadediyor?

10:24 08 Haziran 2018 Cuma
12 bin yıllık tarihi şehir Hasankeyf sular altında kalmak üzere
Batman'a bağlı tarihi şehir Hasankeyf'in sular altında kalmasına günler kaldı. Bölgeye Ilısu Barajı neler vadediyor?


Batmanın Hasankeyf ilçesi birkaç ay içinde 12 bin yıllık tarihi; orada yaşayanların evleri, anıları ve gelecekle ilgili hayalleri; bitki ve hayvan türleri ile birlikte Ilısu Barajının suları altında kalacak.


Batmanın Hasankeyf ilçesi birkaç ay içinde 12 bin yıllık tarihi; orada yaşayanların evleri, anıları ve gelecekle ilgili hayalleri; bitki ve hayvan türleri ile birlikte Ilısu Barajının suları altında kalacak. Dicle Vadisinde bir yaşam biterken, yeni bir yaşam başlayacak.


Baraj ve hidroelektrik santralinin faaliyete geçme tarihi yaklaşılırken, Hasankeyfliler arasında evleri ve iş yerleri sular altında kalınca bilinmezliğe doğru sürüklenecek olmaları nedeniyle hüzünlü ve endişeli olanlar da var, yeni yaşamlarına hemen başlamak isteyenler de…

Ilısu Barajında su tutma işlemleri için hazırlıklara başlandı. Hasankeyf e suların en geç önümüzdeki yıl ulaşması bekleniyor. Bu süreçte ise evleri ve iş yerleri sular altında kalacak Hasankeyflilerin yaşayabilmesi için yeni yerleşim yeri, yol ve köprü gibi çalışmalar bitirilmeye çalışılıyor. Ancak geçen süreç, beraberinde mağduriyetler de getirmiş.

Bekâra ev de iş yeri de yok

Devletin evleri sular altında kalacak Hasankeyfliler için yeni kent merkezinde inşa ettiği 710 konuta ve iş yerlerine, yalnızca nüfusu ilçede kayıtlı olan aileler yerleştirilecek.

Mevcut İskân Kanunu nedeniyle bekârlara ev de iş yeri de verilmeyecek. 38 yaşındaki esnaf Murat Tekin de bekâr olduğu için bu haklardan yararlanamadığını söylüyor:

Benim halihazırda evim var, dükkanım var. Ben hayatımı onlarla idame ettiriyorum ama yeni yerleşkede İskân Kanununa takıldık. Bize yeni yerleşkede ne ev veriyorlar, ne de dükkan veriyorlar. Dolayısıyla biz yeni yerleşkeye hangi şartlar altında geleceğimizi bilmiyoruz. Bu tabi büyük bir mağduriyettir.

Son güncelleme: 10:24 08.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı