• Turkhane Logo

Zam furyası devam ediyor, et ve süt ürünlerine de zam yolda

Motorine gelen zamdan sonra benzin de 20 kuruş zamlandı. 14 kuruş daha zam bekleniyor. Et ve süt ürünlerinde de fiyat artışı gündemde.

13:27 27 Haziran 2019 Perşembe
Zam furyası devam ediyor, et ve süt ürünlerine de zam yolda
Motorine gelen zamdan sonra benzin de 20 kuruş zamlandı. 14 kuruş daha zam bekleniyor. Et ve süt ürünlerinde de fiyat artışı gündemde.

Zam furyası seçim sonrası hız kesmeden devam ediyor. Motorin, çay ve şekerin ardından şimdi de et ve süt ürünlerinde zam gelmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri bitkisel yağa da zam geleceğini söylerken, ÖTV indirimlerinin sona ermesiyle mobilya ve beyaz eşyaların fiyatları artacak. 

 Sektör temsilcileri, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) ete zam yapmasını bekliyor. Mayısta zamlanan süt ve süt ürünlerine yeni bir zammın yaz ayları içinde gelebileceği belirtiliyor. Bu durumun, artan bütçe açığıyla birlikte Hazine’nin zarar eden KİT’lere verecek kaynağının azalmasından dolayı olduğu belirtildi. Yetkililer ESK’nin de 2018’de 491 milyon TL zarar ettiğini anımsattı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise üreticilerin maliyetlerindeki artışı satış fiyatlarına yansıtamamaktan şikâyetçi olduğunu söyledi.  

Bitkisel yağ da zamlanıyor. Yağ fiyatının döviz kuruna bağlı olduğunu belirten Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, doğalgazın yüzde 76, dolar kurunun yüzde 40, elektriğin ise yüzde 56 arttığına dikkat çekti. Ayçiçek yağı ise bu dönemde sadece yüzde 14 yükseldi. Büyükhelvacıgil önümüzdeki aylarda bitkisel yağ fiyatlarının makul seviyede artmasının normal olacağını söyledi.


Mobilya ve beyaz eşyadaki KDV ve ÖTV indirimleri de 30 Haziran’da bitiyor. Mobilyada KDV yüzde 8’den yüzde 18’e yükselecek. Beyaz eşyada yüzde 0 olan ÖTV yüzde 6.7 olacak. Ticari araçlarda da KDV yüzde 1’den yüzde 18’e yükselecek. Bu nedenle mobilya, beyaz eşya ve ticari araç fiyatları artacak.

Son güncelleme: 13:27 27.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı