• Turkhane Logo

Yusuf Karataş: AKP'ninki beka değil bakiye sorunu

AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminin, iç ve dış hemen her olumsuz gelişmede 'devletin bekası' kavramına başvurması tepkileri de beraberinde getiriyor.

12:16 15 Şubat 2019 Cuma
Yusuf Karataş: AKP'ninki beka değil bakiye sorunu
AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminin, iç ve dış hemen her olumsuz gelişmede 'devletin bekası' kavramına başvurması tepkileri de beraberinde getiriyor.

Ülkenin geleceğinin tehlike altında olduğunu savunan bu yaklaşımı reddedenler, AKPyi, hedef saptırmakla ve gündem değiştirerek gerçek sorunların üzerini örtmekle itham ediyor.

Evrensel Gazetesi yazarı Yusuf Karataş da, benzer bir yaklaşımla AKPnin beka değil bakiye sorunu olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de gerçekten bir beka sorunu mu var, yoksa bugün yaşanan sorunlar 17 yıllık bir iktidarın bakiyesi mi sorusunu yönelten Karataş, Suriye Kürtlerinin Türkiyeye karşı herhangi düşmanca açıklaması olmamasına ve Suriye rejimi ile görüşmeler aracılığıyla demokratik bir Suriyenin parçası olmak için çalışmaların rağmen Ankara tarafından düşmanlaştırıldıklarına değiniyor.


Peki, o zaman nasıl oluyor da Suriye Kürtleri Türkiye için bir beka sorunu haline geliyor diye soran Karataş, meselenin temelinde Kürt sorununun çözülmemesi gerçeği yattığına dikkat çekiyor ve ekliyor:

Tam da bu noktada söylenenlere değil, yapılanlara bakıldığında ortadaki sorunun bir beka sorunu olmadığı, aksine iktidarın uyguladığı politikaların bakiyesi olduğu görülecektir. Çünkü ülkedeki iktidar önünde fırsatlar olduğu halde kendi Kürt sorununu çözmediği/çözemediği için sınırların ötesindeki Kürtlerin de olası bir kazanımını, statü sahibi olmasını kendisi için bir tehdit olarak görüyor. Üstelik kendi sorununu çözmediği gibi sınırların ötesine müdahale ettikçe hem sorunun kapsamını büyütüyor ve hem de sorunu derinleştirip içinden çıkılmaz hale getiriyor. 

AKP-Erdoğan iktidarı ‘çözüm süreci’ni kendi çıkarları (Kürtleri başkanlık rejimine yedeklemek) için kullanmak yerine gerçekten demokratik barışçıl çözüm için gerekli adımları atsaydı bugün yine Suriye’deki Kürt oluşumunun Türkiye için tehdit olduğunu söyleyebilir miydi? 

Bu sorunun yanıtı için IŞİD tehdidi altındaki Süleyman Şah Türbesi’nin ‘çözüm süreci’nin devam ettiği şubat 2015’te Suriye Kürtleri ile koordineli olarak taşınmasını hatırlatmak yeterlidir. 

İktidar ve destekçileri için ‘beka sorunu’ sadece Suriye Kürtlerinden ibaret değil. İktidarın 17 yılda uyguladığı politikalar ülkeyi öyle sorunlarla yüz yüze bıraktı ki, bugün artık domates, biber, patlıcan da beka sorunu haline geldi(!)
 

Son güncelleme: 12:16 15.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı