• Turkhane Logo

Yeni yaptırımlar Rusya ekonomisini ne kadar etkileyecek?

Rus bankalarını SWIFT sisteminden ihraç etmek ve Rusya merkez Bankası'nın uluslararası operasyonlarını kısıtlamak şimdiye kadar

10:06 28 Şubat 2022 Pazartesi
Yeni yaptırımlar Rusya ekonomisini ne kadar etkileyecek?
Rus bankalarını SWIFT sisteminden ihraç etmek ve Rusya merkez Bankası'nın uluslararası operasyonlarını kısıtlamak şimdiye kadar

BBC Ekonomi Editörü Simon Jackin haberine göre, Bankaların SWIFTten çıkarılması, Rusyaya borç vermiş şirketler ve finansal kurumlara da istenmeyen bir hasar verecek.
ABD 2018de, Avrupa ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen İran bankalarının SWIFTten çıkarılmasını sağlamıştı fakat İran Rusyaya kıyasla çok daha küçük bir ekonomiydi.

Özellikle doğal gaz ihtiyacının üçte ikisini Rusyadan karşılayan Almanya burada hassas bir konumda.

Yine de müttefikleri için bir fedakarlık yaparak Kuzey Akım 2 boru hattının onay sürecini dondurdu.

ABD, Avrupa ve İngilteredeki yetkililer, Batı ülkelerinin zarar görmesini engellemek için enerji ve gıda ödemelerine bir şekilde izin vermesi konusunda uzlaşmış gözüküyor.

Fakat bunu nasıl yapacaklarının detayları belirsiz.

Bu yaptırımlar Rusyaya zarar verecek olsa da, Moskova 2014te Kırımı işgal ettikten sonra SPFS adlı SWIFT benzeri bir altyapı oluşturdu.

Çinin de CIPS adlı bir transfer sistemi bulunuyor.

Pek çok uzman, Rusyayı bu şekilde dışlamanın Moskovayı Çine yakınlaştıracağını ve ABD doları bazlı küresel küresel finans mimarisine karşı çıkan Şi Jinping yönetiminin elini güçlendireceğini düşünüyor.

Öte yandan Çindeki bir bankacılık kaynağım, Çinin dünyanın geri kalanıyla ticaretini düşünerek bu aşamada Rusyaya yardım etmekte isteksiz olacağını söyledi.

Rusyaya SWIFTten dışlanmaktan daha fazla zarar verebilecek şey ise merkez bankasının izole edilmesi.

630 milyar dolarlık rezervini Rus rublesini desteklemek için kullanamaz hale gelmesi, rublenin değerinin çakılmasına yol açabilir.

Bunun da Rus ekonomisine büyük etkisi olacaktır.

Son güncelleme: 10:06 28.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı