• Turkhane Logo

Yeni kriz: AB ülkeleri, Rusya'ya gaz borcunu nasıl ödeyecek?

AB ülkeleri Rusya'ya ortak bir doğal gaz ambargosu uygulanması konusunda uzlaşamıyor. Avrupalı enerji şirketleri de 20 Mayıs'ta Rusya'ya yapacağı yeni gaz ödemesini rubleyle yapmamayı değerlendiriyor.

13:15 03 Mayıs 2022 Salı
Yeni kriz: AB ülkeleri, Rusya'ya gaz borcunu nasıl ödeyecek?
AB ülkeleri Rusya'ya ortak bir doğal gaz ambargosu uygulanması konusunda uzlaşamıyor. Avrupalı enerji şirketleri de 20 Mayıs'ta Rusya'ya yapacağı yeni gaz ödemesini rubleyle yapmamayı değerlendiriyor.

Duvarın haberine göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Rusyaya petrol ve doğal gaz ambargosu konusunda ortak bir tutum alamaması ABde yeni bir kriz olarak yorumlanıyor. Rusyadan petrol ve doğal gaz alımını sona erdirme hedefini görüşen AB ülkelerinin enerji bakanları, Brükselde dün yaptığı görüşmelerde de ortak bir sonuca varamadı.

Avrupa Komisyonu, Rusyaya yönelik altıncı yaptırım paketi için yarın yapacağı görüşmelerde fosil yakıtlara tamamen ambargo konması seçeneğini de değerlendirecek. Avrupalı enerji şirketleri de 20 Mayısta Rusyaya yapılacak gaz ödemelerini rubleyle yapmayı reddetmeleri halinde ortaya çıkacak olasılıkları değerlendiriyor.

20 MAYISTA KRİZ PATLAK VEREBİLİR
The Guardianın haberine göre, AB üyesi ülkeler Rusyaya bu ayın ortalarında yapacağı yakıt ödemeleriyle ilgili bir kırılma noktasıyla karşı karşıya. Avrupalı ??enerji şirketlerinin doğal gaz ödemeleri için bir sonraki ödeme tarihinin 20 Mayıs olduğu belirtiliyor.

Avrupa Komisyonunun enerjiden sorumlu üyesi Kadri Simson, Brükselde AB enerji bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, birlik üyesi ülkeler arasında Macaristanın MOL enerji şirketi dışında Rusyaya gaz ödemelerinde rubleyle yapılmasını onaylamayı planlayanın olmadığını savundu. Simson, Birçok Avrupalı ??enerji şirketi Gazproma bir sonraki ödemeyi mayıs ortasında yapacak ve ne yapmaları gerektiğini daha iyi anlamaya çalışıyorlar. Rusyaya rubleyle ödeme yapmak yaptırımların ihlalidir mesajı verdi.

Macaristan Devlet Başkanı Viktor Orban, Rus petrol ve gazına ambargo uygulamayı kabul etmeyeceklerini, bunun kırmızı çizgi olduğunu savunmuştu. Macaristan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, Macaristanın petrol ve doğal gaz ambargosu konusundaki tutumu değişmedi: Bu fikre karşıyız demişti.

SLOVAKYADAN DA BENZER ÇIKIŞ
Macaristanın yanı sıra Rusyaya kapsamlı bir ambargoya karşı çıkan ülkeler arasında Slovakya da yer alıyor. Slovakya Ekonomi Bakanlığı, ABnin Rus petrolüne olası bir ambargo kararından muaf tutulmayı talep edeceğini açıkladı. Reutersin haberine göre, bakanlık Rus petrolüne ambargo uygulanırsa Slovakya muafiyet talep edecek açıklaması yaptı.

Slovakyanın en büyük enerji şirketi SPPnin yöneticisi Richard Prokypcak, BBCye yaptığı açıklamada, Yalnızca doğal gaz değil, Rusyadan alınan her ürün Rusyanın savaşını desteklemek anlamına gelebilir. Cevap vermemiz gereken esas soru, Rus gazına yaptırım uygulamanın savaşı sonlandırıp sonlandıramayacağı dedi.

ALMANYA: HENÜZ HAZIR DEĞİLİZ
Almanya hükümetinden ise Rusyadan gaz akışını kesmeye henüz hazır olunmadığı mesajları veriliyor. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ABde gaz ambargosunun hâlâ uzlaşılamayan konulardan biri olduğunu söylerken Her ülke henüz bu noktada değil ve buna saygı duymamız lazım. Örneğin doğal gaz konusunda biz de henüz hazır değiliz dedi.

Ekonomi Bakanı Habeck, Ukraynaya devam eden desteğin maliyeti olacağı mesajı da verirken Kendimize zarar vereceğiz, bu kadarı belli. Yaptırımların kendi ekonomimiz ve ülkemizdeki fiyatlar için sonuçları olmayacağı düşünülemez. Bize bir maliyeti olmayacak diye konuştu.

POLONYA: YARDIM EDEBİLİRİZ
Rusyanın gaz akışını kestiği Polonya İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa dün yaptığı açıklamada, Varşovanın Rus fosil yakıtlarına karşı farklı alternatiflere ihtiyaç duyan herhangi bir AB ülkesine yardım etmeye hazır olduklarını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?
Rusya dost olmayan ülkelerin doğal gaz ödemelerini 1 Nisandan itibaren Gazpromun İsviçredeki şubesi olan Gazprombanka yapmasını talep etmiş, ödemelerin ruble para birimine çevrildikten sonra Rusyaya aktarılacağı açıklanmıştı. AB üyesi ülkelerin çoğu bunun yaptırımların ihlali anlamına geleceğini savunarak söz konusu kararı reddetmişti. Bu talebi ilk reddeden ülkeler arasında yer alan Bulgaristan ve Polonyaya Rus doğal gazı akışı kesilmişti.

Son güncelleme: 13:15 03.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı