• Turkhane Logo

Yayınevleri anlatıyor: ‘Birkaç ay içinde kapılara kepenk vurulacak!

Dövizdeki artıştan etkilenen sektörler arasında medya da yer alıyor.

11:21 07 Eylül 2018 Cuma
Yayınevleri anlatıyor: ‘Birkaç ay içinde kapılara kepenk vurulacak!
Dövizdeki artıştan etkilenen sektörler arasında medya da yer alıyor.

Gazeteler için yurt dışından getirilen kağıtlar dolar veya euro üzerinden fiyatlandırıldığı için başta Sözcü, Cumhuriyet ve Aydınlık olmak üzere gazeteler fiyat artışına gitmek zorunda kaldı.

Türk Lirasının bu yıl yaşadığı büyük değer kaybı, kullandıkları kağıtların ithal olması nedeniyle yazılı basını sarsarken yayın sahipleri krize çözüm bekliyor.

Oda TV’den Hakan Erol’un haberine göre kağıt sıkıntısının, “Bu ülkenin temel sorunlarından biri” olduğunu belirten yayınevleri, piyasada kağıt bulamadıklarından dert yanıyorlar. Pek çok yayınevinin birkaç ay içinde kepenk kapatabileceğini belirten yayınevleri, okurlara büyük bir sorumluluk düştüğünü ve onlardan destek beklediklerini ifade ediyorlar.


Sel Yayıncılık, “Her ticari işletme ve her yayınevi gibi biz de bu krizin olumsuz etkilerini yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz” diyor ve ekliyor:

“Dolar/Euro cinsinden ödediğimiz telif ücretlerinden vadeyle çalıştığımız büyük dağıtım şirketlerinin iflasına, kağıdın bulunamamasından (ya da yalnızca fahiş fiyatlara bulunabilmesinden) diğer tüm girdi maliyetlerinin yükselmesine dek bir dizi olumsuz durumla karşı karşıya kaldık. Evet, mecbur kaldık ve bunu fiyatlarımıza yansıttık. Ancak yıllardan beri sürdürdüğümüz fiyat politikamız okurlara en uygun fiyatı sunmak üzerine kuruluydu, yani kitaplarımızın fiyatları piyasadaki birçok yayınevine göre zaten oldukça makuldü. Fiyatlarımızı artırırken de maliyetlerimizdeki artışı tamamen yansıtmadık. %8 ile %12 arasında değişen oranlarda zam yapmak zorunda kaldık. Mümkün olduğunca yayın politikamıza sadık kalmaya çalışıyoruz. Gidişatın bizi aksine zorlamamasını umuyoruz.”

Yordam Kitap yetkilileri ise yayıncılığa yönelik birinci sıkıntının yasaklarla ve akademisyen tasfiyeleriyle başladığını söylüyorlar. Bunun üzerine de krizin tüy diktiğini ifade ediyorlar. 

İlerleyen süreçte kültürel dünyanın daha da yoksullaşacağından kaygı duyan yayınevi yetkilileri, “Yayıncılar ayakta kalmakta zorlanacaklar. Diğer bakımdan da kitapevi ve dağıtım firmalarının yaşadığı sorunlar da yayıncılığa yansıyacak. Çünkü orada satış yapılamayınca, yayıncılar tahsilat da yapamayarak başka sorunlar yaşayacaklar” görüşünü dile getiriyorlar.

Yordam Kitap da maliyetler çok yükseldiği için ufak bir zam yapacak. Haziran ayında küçük bir zam yapmışlar zaten.

Bilim ve Gelecek Yayınları, dergiye henüz zam yapmadıklarını ancak maliyetlerin artmasıyla her ay zam yapmaları gerekebileceğini işaret ediyor:.

“Bilim ve Gelecek şu an 15 TL. 20 TL yapsak bile maliyetleri karşılamıyor. Okurlarımız da bizim gibi emekçi insanlar, kendi hayatlarında benzer sorunlarla boğuşuyorlar. Ayrıca mevcut kriz koşullarında insanların, ilk başta entelektüel ihtiyaçlarında kısıntıya gitmek zorunda kaldıklarının da farkındayız. Bu nedenle şimdilik dergide fiyat artırımı yapmayacağız. Kitap fiyatları ise anlık maliyet hesabı yapılacağından ister istemez artmak zorunda kalacaktır.”

Son güncelleme: 11:21 07.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı