• Turkhane Logo

Yapılandırmada başvuru için son gün

Kamu alacaklarının yeninden yapılandırma sürecinde başvurular süreci bugün sona erecek.

12:50 03 Temmuz 2023 Pazartesi
Yapılandırmada başvuru için son gün
Kamu alacaklarının yeninden yapılandırma sürecinde başvurular süreci bugün sona erecek.





Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden yararlanmak için tanınan süre bugün sona erecek.



AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, vergi daireleri ve sosyal güvenlik müdürlüklerine ödenecek borçlar başta olmak üzere çok sayıda kurumun alacağının yapılandırıldığı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’dan yararlanmak için son güne girildi.



Yapılandırma düzenlemesinden yararlanılmak için tanınan başvuru süresi 31 Mayıs’ta, ilk taksit ödeme süresi ise 30 Haziran’da sona erecekti. Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu süreler birer ay uzatılmıştı.



Buna göre, başvuru süresi bugün, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz’da dolacak.



Kanun gereğince söz konusu sürelerin uzatılması imkanı bulunmuyor.



Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor.



Kanunda taksitle yapılacak ödemeler için geçmiş kanunlardan farklı düzenleme yapılmış ve taksitlerin aylık dönemler halinde ödenmesi esası getirilmişti.



Cumhurbaşkanı Kararı ile sadece birinci taksitin ödeme süresi uzatılırken taksitle ödemeyi tercih edenlerin temmuz ayında birinci ve ikinci taksitlerini birlikte ödemesi gerekecek.



Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi “gib.gov.tr” veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak gerçekleştirilebiliyor.



Ayrıca, vergi daireleri aracılığıyla da başvuru imkanı bulunuyor.



BORÇ YAPILANDIRMADA TAKSİT SAYISI NE OLACAK?



Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek.



Taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde seçilen taksit sayısına göre yapılandırılan tutarlara ayrıca katsayı uygulanacak. Katsayılar yıllık yüzde 9’a tekabül edecek şekilde belirlenmiş bulunuyor.



Peşin ödeme yapılması halinde ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 indirim yapılacak ve katsayı ödenmeyecek.



İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ceza tutarından yüzde 25 indirim yapılacak.



Yapılandırılan borçlarını taksitle ödemek isteyenlerin Kanun’dan yararlanabilmeleri için ilk iki taksiti süresinde ve tam olarak ödemeleri gerekiyor.



İlk iki taksitin süresinde ödenmesi şartıyla bir takvim yılında 3 taksitin süresinde ödenememiş olması ihlal sayılmayacak.



Süresinde ödenememiş bu taksitler seçtikleri plana göre son taksiti izleyen ay sonuna kadar bu gün için aylık yüzde 2,5 hesaplanan geç ödeme zammı ile ödenebilecek.



Ancak bir takvim yılında 3’ten fazla taksit ödenmemişse Kanun’dan yararlanma hakkı kaybedilecek.



Ayrıca, yapılandırma düzenlemelerinin yanı sıra Kanun ile tahsilinden vazgeçilen alacaklar ile ilgili düzenlemeler de yapıldı.



Vergi dairelerine, vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2000 lirayı aşmayan borçlarının silinmesi öngörüldü.



İKİ BİN LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNECEK



Bir kişinin, 31 Aralık 2022’den önce tüm vergi dairelerine ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2000 lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında, bir defaya mahsus olmak üzere, hiçbir şart aramadan borçları silinecek, alacaktan vazgeçilecek.



Terkin işlemleri için başvuru gerekmiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, merkezden terkin edilecek alacakları tespit ederek işlemleri tamamlayacak.

Son güncelleme: 12:50 03.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı