• Turkhane Logo

Yandaş vakıflara yardım kıyağı

Hükümet, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile vergi muafiyeti tanınan yandaş vakıf ve derneklere beslenme yardımının önünü açtı. Yönetmeliğe “devlet büyüklerine hakaret eden öğrenciler yararlanamaz” maddesi de eklendi.

13:44 08 Kasım 2017 Çarşamba
Yandaş vakıflara yardım kıyağı
Hükümet, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile vergi muafiyeti tanınan yandaş vakıf ve derneklere beslenme yardımının önünü açtı. Yönetmeliğe “devlet büyüklerine hakaret eden öğrenciler yararlanamaz” maddesi de eklendi.

Yapılan değişiklikle bundan böyle çoğunluğu hükümete yakın yurt ve dernekler olmak üzere vergi muafiyeti tanınan yurtlara, beslenme ve barınma yardımı yapılacak. Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, vakıf ve derneklerin temsilcileri, derneklerin kamu yararına çalıştığına ve beslenme ile barınma yardımından faydalanmak istediğine yönelik dilekçesi ile yapacağı başvurunun ardından bu yardımdan yararlanabilecek.

Birgünün haberine göre; AKP’nin yardım yapacağı yurtlar arasında bulunması gereken “kamu yararı” kriteri, yurtların yardım alması için yeterli olmayacak. Hükümet, yardım almak isteyen yurtlar için çeşitli öncelikler getirdi. Buna göre, öncelikler arasında, “Yurtların bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde yurtları bulunan vakıf ve dernekler” kriteri öncelik verilecek kriterler arasında yer aldı. Bu şartı kapsayan yurtlar ise kamuoyunda “tarikat yurtları” olarak bilinen yurtlar arasında yer alıyor.

“Devlet büyüklerine hakaret etmeme” şartı

Yandaş vakıf ve derneklere maddi yardımın önünü açacak yönetmelikte dikkati çekici bir diğer düzenlemeyi, “yardımdan yararlanamayacak öğrenciler” şartları oluşturdu. Yönetmeliğe göre, “Devlet büyüklerine karşı basın, sosyal veya görsel medyada hakarette bulunan ya da bu nedenle Cumhuriyet Savcılığınca haklarında kamu davası açılan” öğrencilere yardım yapılmayacak.

Maddi yardımdan yararlanamayacak öğrencilere ait diğer kriterler şöyle:

“Anayasal düzene karşı işlenen suçlar kapsamında haklarında adli veya idari soruşturma yürütülen yahut kamu davası açılan, Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan, Cezası tecil edilmiş olsa bile Terörle Mücadele Kanunu ile düzenlenen suçlardan hüküm giymiş veya bu suçlardan haklarında açılan kamu davası bulunan, Cezası tecil edilmiş veya affa uğramış olsalar bile Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri gereğince yüz kızartıcı suçlardan mahkûm edilen, Kurum veya diğer resmî kuruluşların yurtlarından süresiz çıkarma cezası veya öğretim kurumlarından altı aydan fazla uzaklaştırma cezası alan öğrenciler.”

Son güncelleme: 13:44 08.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı