• Turkhane Logo

Yandaş da muhalif de hemfikir: Halk aç!

Ekonomik kriz giderek derinleşirken halk, çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri bile almak için kuyruğa giriyor.

13:43 17 Şubat 2021 Çarşamba
Yandaş da muhalif de hemfikir: Halk aç!
Ekonomik kriz giderek derinleşirken halk, çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri bile almak için kuyruğa giriyor.



Ekonomik kriz giderek derinleşirken halk, çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri bile almak için kuyruğa giriyor. Daha önce ekonomi ile ilgili hükumete toz kondurmayan sendikalar da artık halkın aç olduğunu dile getiriyor. Bir ailenin yoksul sayılmaması için en az 7 bin 500 lira gerekiyor.

Sendikalar tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk sınırları her geçen ay artıyor. Bir ailenin aç olmaması için aylık en az 2 bin 600, yoksul sayılmaması için de 7 bin 500 lira gelirinin bulunması gerekiyor. Milyonlarca işsizin yanı sıra 5 milyonun üzerindeki asgari ücretli aile 2 bin 825 lira ile ay sonunu getirmeye çalışıyor.


SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN 2 BİN 584 TL GEREKİYOR

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının ocak ayı verilerini açıkladı. Araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 584 liraya çıktı. Bununla birlikte yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı da 8 bin 939 liraya yükseldi.

YOKSULLUK SINIRI 1 YILDA BİN 200 TL ARTTI

BİSAM’ın araştırmasına göre bu rakamlar Aralık 2020’de sırasıyla 2 bin 478 lira ve 8 bin 570 liraydı. Ocak 2020’de ise 2 bin 250 lira ve 7 bin 782 liraydı. Ocak 2021 kapsamında, yetişkin bir erkeğin sağlıklı beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 693 lira oldu. D2ört kişilik bir ailenin günlük zorunlu gıda harcaması 86.14 lira, sadece süt ve süt ürünleri için yapması gereken günlük harcama 30 liraya ulaştı.

ASGARİ ÜCRET BEKARA BİLE YETMİYOR

Çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak amacıyla 34 yıldan bu yana aralıksız her ay düzenli olarak “açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 651 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8 bin 638 TL oldu. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 3 bin 222 TL olarak kayıtlara geçti.

YANDAŞ SENDİKAYA GÖRE DE HALK YOKSUL VE AÇ

Hükumete yakınlığı ile bilinen Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ocak ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 639 TL, yoksulluk sınırı ise 7 bin 576 TL olarak tespit edildi.

10 MİLYON KİŞİ İŞSİZ, 5 MİLYON KİŞİ ASGARİ ÜCRETLİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 Kasım ayına ait işsizlik verilerine göre işsiz sayısı 4 milyon 5 bin kişi. İş aramayı bırakanlar, bin 168 TL kısa çalışma ödeneği alanlar, pandemi nedeniyle ücretsiz izne gönderilenlerin de eklenmesiyle geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyona yaklaşıyor. Ayrıca Türkiye’de 5 milyondan fazla kişi sendikaların açıkladığı açlık sınırına yakın bir ücret olan 2 bin 825 lira asgari ücretle geçimlerini sağlıyor.

Son güncelleme: 13:43 17.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı