• Turkhane Logo

Yabancı yatırım bankalarından lira uyarısı

Türkiye’de piyasalar Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın gece yarısı görevden alınmasına sert tepki gösterdi.

09:48 22 Mart 2021 Pazartesi
Yabancı yatırım bankalarından lira uyarısı
Türkiye’de piyasalar Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın gece yarısı görevden alınmasına sert tepki gösterdi.


Türk lirasında sert düşüş yaşanırken, dolar 8’in üzerine fırladı. Yabancı yatırım bankalarına göre Türk lirasının değerindeki düşüş kademeli olarak devam edecek.

Kanada merkezli yatırım bankası olan TD Securities’de stratejist olan Cristian Maggio önümüzdeki günlerde Türk lirasında yüzde 10-15 değer kaybedeceğini belirtti.


Wall Street bankası Goldman, müşterilerine Türkiye’ye yatırım tavsiyelerini değerlendirdiğini ve Türk lirasında aralıklı düşüşler beklediğini aktardı.

Avustralyanın en büyük dört finans kuruluşundan biri olan National Australia Bank’da (NAB) stratejist olan Rodrigo Catril, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Naci Ağbal’ı görevden alma kararının yeni başkanın faizleri indirip indirmeyeceği sorusunu gündeme getirdiğine dikkat çekiyor.

Yatırımcılar, Türkiyeye daha sıkı para politikası uygulaması çağrısı yapıyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan bir analizde Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan eski AKP milletvekili ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Şahap Kavcıoğlu’nun art arda iki hamle yaptığına dikkat çekildi.

Analizde, Kavcıoğlu’nun ‘‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır’’ sözleriyle piyasalara güven vermeye çalıştığı hatırlatıldı.

Ancak yeni başkanın ‘‘olağanüstü toplantı olmayacak’’ güvencesinin piyasa aktörlerini rahatlatmamış göründüğüne dikkat çekildi.

Türk lirasının erken Asya piyasalarındaki değer kaybının “Faiz artışları dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açacaktır’’ yorumunu yapan Merkez Bankası’nın yeni başkanının mesajlarının piyasalarda henüz karşılık bulmadığını gösterdiği belirtildi.

Son güncelleme: 09:48 22.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı