• Turkhane Logo

Yabancı için aşılanan turizm sektörü yerli turiste farklı tarife uyguluyor

AKP hükumeti ‘Ben aşılandım’ reklamıyla başta Rusya ve Almanya’dan turist gelmesi için yabancı turiste Kovid-19 garantisi sunarken, yerli turiste farklı fiyat tepki çekti.

12:18 29 Mayıs 2021 Cumartesi
Yabancı için aşılanan turizm sektörü yerli turiste farklı tarife uyguluyor
AKP hükumeti ‘Ben aşılandım’ reklamıyla başta Rusya ve Almanya’dan turist gelmesi için yabancı turiste Kovid-19 garantisi sunarken, yerli turiste farklı fiyat tepki çekti.



Yabancı turistlerin çok uygun fiyatlara konakladığı otellerden yerli turistler birkaç kat daha fazla ücret ödeyerek faydalanabiliyor.

 Pandemi nedeniyle zor günler geçiren Türk turizmindeki yabancı – yerli turist arasında yıllardır süren ücret ayrımı devam ediyor. Yabancı turistlerin çok uygun fiyatlara konakladığı otellerden yerli ve milli turistler daha fazla ücret ödeyerek konaklayabiliyor.


TURİZM GELİRİ YÜZDE 65 AZALDI

Salgın nedeniyle Türkiye’nin turizm geliri, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 65,1 azalarak 12 milyar 59 milyon 320 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılki gelirin 9 milyar 998 milyon 320 bin doları kişisel harcamalar, 2 milyar 60 milyon 999 bin doları da paket tur harcamaları oluşturdu. Bu dönemde kişi başına ortalama gecelik harcama 61 dolar, yabancıların ortalama gecelik harcaması 70 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama gecelik harcaması 44 dolar oldu.

DÜŞÜŞ BU YIL DA SÜRÜYOR

Turizm gelirlerinde 2020 yılında yaşanan düşüş bu yıl da devam ediyor. Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 40,2 azalarak 2 milyar 452 milyon 213 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 68,8’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 31,2’si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 2 milyar 296 milyon 854 bin dolarını kişisel harcamalar, 155 milyon 359 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

YERLİ TURİST DAHA PAHALIYA TATİL YAPIYOR

Uzun yıllardır süren yerli turistlere daha pahalı tatil durumu pandemi sürecinde de devam ediyor. Türkiye’de yaşayanlar, yabancı turistlerin çok uygun fiyatlara konakladıkları otellerden birkaç kat daha fazla ücret ödeyerek tatil yapmak zorunda kalıyor. İşletmecileri buna gerekçe olarak ise sezon başlamadan yurt dışındaki operatörlere odaları satmalarını gösteriyor. Artan kur etkisiyle birlikte değer kaybeden TL ile birlikte tatiller yabancılar için avantaja dönüşürken, Türklere daha pahalıya mal oluyor.

YURT DIŞINDAN YAPILAN “YERLİ” REZERVASYONLARA İPTAL

5 yıldızlı otellerde uygun fiyatlara tatil yapmak isteyen birçok yerli turist, yurt dışından turizm acentelerine ulaşarak rezervasyonları oradan yaptırıyor. Oteller ise bu kişilerin yurt dışında yaşayıp yaşamadıklarının kontrol ederek rezervasyonları iptal ediyor.

AYNI TATİL İÇİN ALMAN BİR HAFTA, TÜRK 3 AY ÇALIŞMAK ZORUNDA

Türkiye’de tatil yapmak isteyen asgari ücretle çalışan bir Alman bir haftalık geliri ile istediği bir otelde tatil yapabilirken, aynı tatili yapmak isteyen asgari ücretli bir Türk ise üç ay para harcamadan biriktirmesi gerekiyor. Yabancılar iki haftayı bulan tatiller yapabilirken yerli turistlerin yaptığı tatil ise ortalama 4-6 gün arasında değişiyor.

Son güncelleme: 12:18 29.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı