• Turkhane Logo

WSJ'den Sezgin Baran Korkmaz analizi

ABD merkezli ekonomi ve finans gazetesi olan Wall Street Journal, Avusturya'da tutuklu olan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesi tartışmasının ABD ve Türkiye ilişkilerine daha çok zarar verebileceğini kaleme aldı.

12:02 03 Ağustos 2021 Salı
WSJ'den Sezgin Baran Korkmaz analizi
ABD merkezli ekonomi ve finans gazetesi olan Wall Street Journal, Avusturya'da tutuklu olan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesi tartışmasının ABD ve Türkiye ilişkilerine daha çok zarar verebileceğini kaleme aldı.

ABD merkezli ekonomi ve finans gazetesi olan Wall Street Journal, Avusturyada tutuklu olan iş insanı Sezgin Baran Korkmazın iadesi tartışmasının ABD ve Türkiye ilişkilerine daha çok zarar verebileceğini kaleme aldı.

ABD ve Türkiye, Sezgin Baran Korkmazın iadesi için mücadele içinde başlığını taşıyan makalede iki ülkenin de Korkmazın iadesi için uğraştığı vurgulandı.

Hakkındaki kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamaları nedeniyle kırmızı bültenle aranan SBK Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz ABDnin talebi üzerine 19 Haziranda Avusturyada yakalandıktan sonra tutuklanmıştı.

Korkmazın tutukluluk süresi 22 Eylüle kadar uzatıldı.

ABDnin Utah eyaletinde görülen davada Sezgin Baran Korkmazın iş ortaklığı yaptığı Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermenin (Levon Termendzgyan) vergi bağlantıları ile Amerikan Vergi Dairesini (IRS) dolandırarak elde ettikleri paraları akladıkları iddiaları inceleniyor.

Türkiyede Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, geçen yıl SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde 132 milyon dolar kara para aklandığını belirlemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Korkmaz, gerçeğe aykırı belge düzenlemek, kara para aklamak ve ABD hazinesini 511 milyon dolar zarara uğratmak gibi suçlamalardan yargılanıyor.

Korkmaz, Türkiye ve ABD tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.

HÜKÜMET HAKKINDA YOLSUZLUK SUÇLAMALARINDA BULUNABİLİR
Wall Street Journal gazetesi ise haberinde Korkmazın, ABDde yargılanması halinde Türkiyedeki hükümet ile ilgili yolsuzluk iddialarında bulunabileceği, bunun da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın yurt dışında Türkiyenin imajını düzeltme çabalarına zarar verebileceğini öne sürdü.

Erdoğan zaten zorluk çeken bir ekonomi, düşen anket sonuçları ve üst düzey hükümet yetkililerine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarıyla başa çıkmaya çalışıyor denilen haberde Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin Korkmaza yönelik iade talebi yüzünden daha çok zarar görebileceği aktarılıyor.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsünde Türkiye Araştırmaları Programının direktörü olarak görev yapan Soner Çağaptay, gazeteye yaptığı yorumda Korkmazın yargılanmasının, Türkiyenin imajını yatırım yapılabilir bir ülke olarak düzeltmeye çalışan Erdoğan için büyük bir kabus olabileceğini dile getirdi.

Korkmaz ise hakkındaki iddiaları reddediyor.

Kingston Kardeşler ise suçlarını kabul ettikleri için şu an hapiste.

Avukatına göre Lev Aslan Dermen de posta yoluyla dolandırıcılık, kara para aklamak için komplo kurmak, kara para aklamak gibi suçlamalar yüzünden hapiste.

BERAT ALBAYRAKI TANIYOR
Gazete iki kaynağa dayandırdığı iddiasında Korkmazın Türkiyedeki üst düzey hükümet yetkilileri ile ilişkileri olduğunu ve Erdoğanın damadı Berat Albayrak ile tanıştığını ortaya attı.

Korkmazın Türkiyedeki bürokratlarla ilişkileri uzun zamandır gündemde.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, Sezgin Baran Korkmazın verdiği aracı kullandığı iddiasını doğrulamıştı.

Sedat Pekerin ortaya attığı bu iddia üzerine Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürke konuşan Karaca, Yanlış yapmışım, keşke parasını ödeseydim demişti.

Karaca ve Cumhurbaşkanlığı, Wall Street Journalın konuyla ilgili görüş talebine yanıt vermedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 2017de yürüttüğü seçim faaliyetleri sırasında Korkmazın uçağını kullanmasıyla tartışmalara yol açmıştı.

İçişleri Bakanlığının uçak kiralama ücretinin Soylunun şirketi tarafından karşılandığını açıklaması sonrası Soylu, şirketi üzerinden vergi kaçırmakla suçlandı.

BBC Türkçeye açıklama yapan şirket ise uçak masrafının gider olarak gösterilmediğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Soylu 2017 yılındaki seçim faaliyetleri sırasında Korkmaza ait uçakla toplam 12,5 saatlik yurt içi uçuş gerçekleştirdi; bu uçuşun yaklaşık 166 bin TL tutarındaki kiralama bedeli Soyluya ait Engin Sigorta şirketi tarafından karşılandı.

Kingston davasının eski federal savcısı John Huber, Korkmazın Kingstonların parasını geri göndermek yerine harcadığı iddiasına ilişkin gazeteye yaptığı açıklamada, Bu dava eski model dolandırıcıların dolandırılması davasıydı saptamasında bulundu.

Sedat Pekerin iddialarından bir başkası ise Soylunun Korkmaza kaçması için haber saldığı yönündeydi.

Korkmazın avukatı Volkan Dülger, bu iddiayla ilgili olarak gazeteye, Sanmıyorum yanıtını verdi.

Son güncelleme: 12:02 03.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı