• Turkhane Logo

Wells Fargo raporu: Dolar 10 lira olacak, Merkez Bankası'nda yeni tasfiyelere gidilecek

Amerikan bankası Wells Fargo, Türkiye ekonomisine ilişkin ağustos 2021 raporunu yayınladı.

11:20 29 Ağustos 2021 Pazar
Wells Fargo raporu: Dolar 10 lira olacak, Merkez Bankası'nda yeni tasfiyelere gidilecek
Amerikan bankası Wells Fargo, Türkiye ekonomisine ilişkin ağustos 2021 raporunu yayınladı.


Yayınlanan raporda dolar/TL kuruna ilişkin değerlendirme ve tahminler dikkat çekerken, banka 27 Ağustosta 8,35 olan dolar/TL kurunun, yıl sonunda 9,25, eylül 2022de 10.00, 2022 sonunda 10,25 olacağı tahminini paylaştı. 

Ayrıca raporda AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın faizleri düşürünce enflasyon düşer görüşüne de geniş yer verildi. 


Karar gazetesinin haberine göre raporda bahsi geçen ve dikkat çeken diğer hususlar ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin tükendiği ve TCMB yetkililerinin tasfiye edileceği başlıkları oldu.

MERKEZ BANKASINDA YENİ TASFİYELER OLACAK

Erdoğanın 4 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı “faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamasını hatırlatarak Cumhurbaşkanının “faizleri düşürünce enflasyonun da düşeceği” şeklinde geleneksel olmayan bir para politikası görüşüne sahip olduğunu aktaran banka, geçmişte Erdoğanın benzer açıklamalarının ardından Merkez Bankası (TCMB) yetkililerinin tasfiye edildiğine ve yerlerine kendisinin faizle ve para politikasıyla ilgili görüşlerini uygulaması daha muhtemel kişilerin atandığına işaret eti.

TL BASKI ALTINDA KALACAK, DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 10 DEĞER KAYBEDECEK

Banka, yine benzer şekilde TCMBde tasfiyeler ve görev değişimi olması durumunda TLnin ciddi bir baskı altında kalabileceğini ve dolar karşısında yüzde 10 değer kaybı yaşayabileceğini öne sürdü.

Banka, bu senaryonun, yıl sonu için açıkladıkları 9,25lik dolar/TL tahminini desteklediğini yazdı.

SWAP VE SDRA RAĞMEN REZERVLER TÜKENMİŞ DURUMDA

Uzun vadeli olarak bakıldığında Türkiye ekonomisinin temellerinin kırılgan kalmasının muhtemel olduğuna işaret edilen raporda, son dönemde Uluslararası Para Fonundan (IMF) gelen 6,3 milyar dolarlık SDR ve Güney Kore ile yapılan 2 milyar dolarlık swap (takas) anlaşmasına rağmen TCMBnin rezervlerinin tükenmiş durumda olduğu vurgulandı.

Cari açık ve dış finansman ihtiyacı ile yüksek enflasyonun TL üzerinden baskı oluşturmaya devam edeceğine işaret eden banka, 2022de TLde kademeli bir değer kaybı öngördüklerini ancak sert değer kaybı risklerinin de bulunduğunu ekledi.

Son güncelleme: 11:20 29.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı