• Turkhane Logo

Ve satıldı... Bütün sorumluluk ona ait!

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınması ile ilgili Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, ses getiren değişimin

12:49 08 Kasım 2020 Pazar
Ve satıldı... Bütün sorumluluk ona ait!
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınması ile ilgili Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, ses getiren değişimin

Reutersa konuşan ekonomi yönetimine yakın isimler, Uysalın liranın büyük değer kaybından sorumlu tutulduğunu belirtiyor.

BBC Türkçede yer alan haberde ajansa konuşan üst düzey bir yetkili, Dövizdeki yükseliş tüm beklentilerin hızla üzerine çıktı. Bazı adımların etki edebileceği beklentisi vardı ama bu da gerçekleşmedi dedi.
Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetiminden stratejist Timothy Ash de, Uysalın başkanlığı tam anlamıyla felaketti. Ağbalın ondan kötü olamayacağı kesin dedi.
Twitter hesabından görevden almayı değerlendiren Ash, Naci Ağbal için ise İyi bir teknokrat olarak isim yapmıştı. Aslında bu iş için uygun bir isim ifadelerini kullandı.
Handelsbanktan ekonomist Erik Meyersson de Uysalın ülkenin ekonomik sıkıntılarının bedelini ödediği yorumunu yaptı.
Meyersson: Erdoğan Merkez Bankasının elini bağlıyor
Merkez Bankası Başkanlığı pozisyonu için kukla ifadesini kullanan Meyersson, asıl suçlunun Merkez Bankasının elini bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğanın düşük faizi savunması nedeniyle, Merkez Bankasının aldığı faiz kararları da 18 aylık Uysal yönetiminde yakından takip edildi.
Uysaldan önceki başkan Murat Çetinkaya, Erdoğan tarafından faizleri yüksek tuttuğu gerekçesiyle birçok kez eleştirilmişti ve süresi dolmadan görevden alınmıştı.
Reuters haber ajansına konuşan AKP yönetiminden bir yetkili, eski Maliye Bakanı Naci Ağbalın zor bir görevle karşı karşıya olduğunu ancak liranın altında olduğu baskıyı hafifletebilecek güçlü bir isim olduğunun düşünüldüğünü söyledi.
Aynı yetkili, Ağbal zekice hamleler yapacaktır dedi ve Ağbalın siyasi müdahaleyi kabul edecek türden biri olarak görülmediğini aktardı.
Merkez Bankasının yüzde 5lik enflasyon hedefine rağmen Türkiyede TÜFE yüzde 12 civarında.
Merkez Bankasının geçen ayki toplantısında politika faizini bu oranın altında, yüzde 10,25te bırakması TLnin hızla değer kaybetmesine yol açmıştı.

Son güncelleme: 12:49 08.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı