• Turkhane Logo

Vatandaş döviz büfelerine akın etti: Merkez’in dolar satışı işe yaramadı

AKP’nin Çin tipi ekonomik modeli sebebiyle vatandaş hızla değer kaybeden Türk Lirası’ndan kaçıyor. Döviz talebi arttıkça, Merkez Bankası’nın (TCMB) dört kez dolar satışı piyasaların ateşini söndüremeye yetmiyor.

15:37 14 Aralık 2021 Salı
Vatandaş döviz büfelerine akın etti: Merkez’in dolar satışı işe yaramadı
AKP’nin Çin tipi ekonomik modeli sebebiyle vatandaş hızla değer kaybeden Türk Lirası’ndan kaçıyor. Döviz talebi arttıkça, Merkez Bankası’nın (TCMB) dört kez dolar satışı piyasaların ateşini söndüremeye yetmiyor.



Saray Hükumetinin Türkiye’yi soktuğu ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Türkiye’nin saygın kurumlarının piyasa üzerindeki etkisi de sıfırlanıyor. Damat Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde 128 milyar doları eriyen TCMB’nin dolara doğrudan müdahalesinin etkisi saman alevi gibi bir anda bitiyor.

14 ARALIK’TA DOLAR 14,30 LİRA


Merkez Bankası dün 2,5 milyar dolarlık rezerv satışıyla doları 14,70 liradan 13,80 liraya düşürdü. Ancak Merkez’in müdahalesinin etkisi birkaç saat sürdü. Dolar/TL 14 Aralık 2021 itibariyle yine 14,30 liraya yükseldi. Dört müdahalede toplam 4 milyar doların üzerinde satış yapan Merkez’in eksiye düşen rezervleri daha da azaldı. Ancak doların ateşi bir türlü söndürülemedi.

VATANDAŞ SÜREKLİ DOLAR ALIYOR

TCMB’nin yükselen enflasyona rağmen faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi halkı TL’den kaçırıyor. Doların 15 liranın üzerine çıkacağını bekleyen vatandaşlar dövizden çıkmak yerine dolar ve Euro almayı sürdürüyor. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dünkü işlemlere baktığımızda hacimlerin arttığını lokallerden ciddi bir döviz talebi geldiğini görüyoruz. Sağlıksız fiyat oluşumunu net şekilde dün gördük. Ancak dün dikkat çeken bir husus döviz cinsi varlıklara TCMB müdahalesi başladığı anda lokallerin ciddi bir talebi olmasıydı” dedi.

FAİZ İNDİRİMİ ENDİŞESİYLE MİLLET DÖVİZE KOŞUYOR

Türkiye’de başka bir bankacı da “TCMB’nin faiz indirimlerinin devam edeceği endişesi TL’de değer kayıplarının da süreceği beklentisini tetikliyor. Bu şekilde TL için iyimser bir tahmin yapmak zor. Volatilite de çok önemli. Dün her açıdan olmaması gereken piyasa gördük. Sanırsam bu nedenle TCMB de müdahale miktarını agresifleştirmek zorunda kaldı diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

TCMB FAİZİ PAS GEÇER Mİ?

TCMB yüksek enflasyona ve TL’de art arda gelen sert değer kayıplarına ve benzer ülkelerde sıkılaştırmaların başlamasına rağmen faiz indirimlerine devam ediyor. TCMB yılın son Para PPK toplantısının sonuçlarını 16 Aralık’ta açıklayacak ve beklenti politika faizini 100 baz puan indirmesi yönünde. Reuters anketine katılan 13 kurumun 12’sinin tahminleri haftalık repo faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi arasında yer alırken, medyan beklentiye göre politika faizinin yüzde 14’e indirilmesi bekleniyor. Bir ekonomist politika faizinin sabit bırakılmasını bekliyor.

Son güncelleme: 15:37 14.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı