• Turkhane Logo

‘Üreticiyi dinle şeker fabrikalarının özelleştirmesini durdur’

Alpullu Şeker fabrikası önüne gelen halk, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto ederek 'Üreticiyi dinle, özelleştirmeyi durdur' dedi.

19:11 23 Şubat 2018 Cuma
‘Üreticiyi dinle şeker fabrikalarının özelleştirmesini durdur’
Alpullu Şeker fabrikası önüne gelen halk, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto ederek 'Üreticiyi dinle, özelleştirmeyi durdur' dedi.

Lüleburgaz’da Şeker-İş, Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği ve CHP’nin çağrısıyla Alpullu Şeker fabrikası önüne gelen halk, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto etti. Özelleştirmeyle hem halkın sağlığının tehlikeye atıldığını hem de binlerce işçinin, üreticinin mağdur edileceğini belirten halk, özelleştirilmenin durdurulmasını istedi.
 
Eyleme, CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Ali Şeker, Mahmut Tanal, Turabi Kaya, Vecdi Gündoğdu ve Muharrem İnce, Emek Partisi temsilcileri, Lüleburgaz Kadın Platformu, DİSK/Gıda-İş Sendikası katıldı.
 
Eylemde konuşan Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramis Özgen, “Bugün 1.5 milyon üretici, pancar kooperatiflerinin ortağıdır. Yani bu özelleştirme aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon insanımızı ilgilendirmektedir. Şeker pancarı, istihdam sorununa çözüm olabilecek en önemli üründür. Çapa ve hasat dönemlerinde 250 bin tarım işçisi ve az topraklı çiftçiler ile işsizlere 100 gün süreyle iş imkanı sağlar. Aynı zamanda 1 dekar şeker pancarı tarımı tarımda 80, sanayide 13 saat olmak üzere toplam 93 saat istihdam sağlamaktadır. Şeker pancarı tarımı ve şeker sanayi kendi sektörü dışında taşıma sektörüne de yılda yaklaşık 25-30 milyon ton iş hacmi yaratmaktadır. Türkiye, özelleştirmenin ardından ithalatçı duruma gelecektir. Şeker piyasası tamamen Cargill’in kontrolüne girecektir” dedi.

 
Şeker-İş tarafından yapılan açıklamada da “Cumhurbaşkanının yerli ve milli söylemleri var. Yerli ve milli tek şeker fabrikaları kaldı. Bunları neden özelleştiriyorsunuz?” denildi.
 
Lüleburgaz Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada ise “Hükümet, ülkenin ihtiyacı olmadığı halde ve bütün uyarılara rağmen NBŞ kotalarını arttırdı. Ve şimdi de milli servetimiz olan, halkın parasıyla yapılmış ve cumhuriyetin temel taşı olan şeker fabrikalarını satışa çıkardılar. Tabi ki uluslararası yabancı şirket ve tekeller ve bunların ülkemizdeki işbirlikçileri daha çok kazansın diye” denildi.
 
2016-2017 yılında toplam 265 bin ton NBŞ ithalatına izin verilirken, ABD’li gıda devi Cargill’in, 116 bin 181 tonla bu tüketimin yüzde 50’sine yakınını tek başına karşıladığı ifade edilen açıklamada, “Ancak bu yetmemiş olacak ki, şeker fabrikalarımızı önce sattırıp, sonra da kapatarak ürettikleri NBŞ ile daha fazla insanımızı zehirlemek, çiftçilerimizi açlığa ve yoksulluğa terk etmek istiyorlar. Alpullu Şeker fabrikası ve diğer şeker fabrikaları satılmasın. NBŞ kotası AB standartlarına çekilsin. Cargill değil, pancar üreticisi desteklensin. NBŞ kullanılan ürünlerin etiketlerine uyarıcı yazı yazılsın. NBŞ ile üretim yapan pastaneler, bunu açıklayan levhalar assın” denildi.

Son güncelleme: 19:11 23.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı