• Turkhane Logo

'Üretici kızgın, Afrin'den getirilen 5 bin ton zeytinyağı piyasayı dağıttı'

Dünya yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Suriye'de savaş çıkmadan önce zeytinyağı konusunda Türkiye'nin en önemli rakiplerinden birisiydi" diyor.

08:51 20 Mart 2019 Çarşamba
'Üretici kızgın, Afrin'den getirilen 5 bin ton zeytinyağı piyasayı dağıttı'
Dünya yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Suriye'de savaş çıkmadan önce zeytinyağı konusunda Türkiye'nin en önemli rakiplerinden birisiydi" diyor.

Türkiyenin 20 Ocak 2018de başlattığı Zeytin Dalı harekatı ile Afrine girmesinin ardından bölgedeki zeytin ağaçları hasatından elde edilen zeytinyağının Türkiyeye getirildiği, hem Afrin halkının bir geçim kapısına zarar verildiği hem de yerli üreticinin bu zeytinyağı transferinden olumsuz etkilendiği biliniyor.

Suriyenin zeytincilik yatırımlarının, İtalya ve İspanya firmalarının bu pazardaki çalışmaları yakından izlendiğini  hatırlatan ekonomist, Savaş çıktıktan sonra Suriyede bir karışıklık yaşandı. Doğru, güvenilir bilgi akışı kesildi. Fakat oradan zeytinyağı satışı devam etti. Türkiyeye resmi ve kaçak yollardan çok miktarda Suriye yağı girdi ifadesini kullanıyor.

2018-2019 sezonunda ise Afrin bölgesinden Türkiyeye resmi olarak zeytinyağı getirilmeye başlandığına dikkat çeken yazar, Üretici, sanayici zeytinyağı piyasasındaki durgunluktan, yüksek girdi maliyetlerine rağmen fiyatın artmamasından hatta bir miktar gerilemesinden şikayetçi. Depolarda geçen yıldan kalan zeytinyağı satılamazken üstüne yeni ürün geldi diyor.


Fiyat düştüğü için üretici zararına yağ satmak istemiyormuş. Üreticilere göre, Afrinden getirilen zeytinyağı iç piyasada fiyatı en az üç lira düşürmüş.

Afrinde yıllık ortalama 30 bin ton zeytinyağı üretildiğini söyleyen Yıldırım, İtalyanların Suriyeye girmesi ile daha önce Türkiyenin müşterisi olan Ortadoğudaki alıcılar Suriyeye gitmeye başladığı bilgisini paylaşıyor. En az yarısı Suriyeden yağ almaya başladı diyen yazar, Ocak ayına kadar Türkiyeye Afrinden giren yağ miktarının 5 bin ton olduğunu söylüyor ve ekliyor:

Özetle, Afrinden tam da hasat zamanı getirilen 5 bin ton zeytinyağı, Türkiyedeki üreticiyi, sanayiciyi olumsuz etkiliyor.

Son güncelleme: 08:51 20.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı