• Turkhane Logo

Ümit Akçay: 4.5 yıl seçim yoksa paket neden sekiz aylık?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yeni ekonomik paketine yönelik eleştiriler devam ediyor.

14:31 13 Nisan 2019 Cumartesi
Ümit Akçay: 4.5 yıl seçim yoksa paket neden sekiz aylık?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yeni ekonomik paketine yönelik eleştiriler devam ediyor.


Albayrakın paketi açıklarken, Önümüzde 4.5 yıl seçimsiz bir dönem var” dediğini hatırlatan Doç. Ümit Akçay, Ama açıklanan program sekiz ayı kapsıyor. Madem 4.5 yıl var o zaman 4.5 yıllık açıklasalardı! Belli ki böyle bir hazırlıkları yok değerlendirmesini yaptı.

Evrensel gazetesinden Serpil İlgün’e verdiği söyleşide Akçay, şöyle dedi:


Aslına bakarsanız içi boş bir paket çıktı. Zaten siyasi ufukları da bence 4.5 yıllık seçimsiz bir dönemi öngörmüyor, o yüzden 2019’u çıkarmayı önüne koyan, krizin daha acil müdahale edilmesi gereken noktalarına odaklanan sekiz aylık bir geçiştirme programından bahsediyoruz.

2016’daki ekonomik daralma sonrasında 2017’de Türkiye ekonomisi yüzde 7’ye yakın büyüdü. Yani bir zıplama gerçekleşti. Bu, kredi garanti fonu uygulaması ve muazzam bir kredi genişlemesiyle gerçekleşmişti diyen Ümit Akçay, devam etti: 

Orada şöyle bir tercih yaptılar. Normalde kriz zamanlarında yüksek borçlu ya da kar oranları düşen firmaların batması, yani elenmesi gerekiyordu. Hükümet bu kredi genişlemesiyle böyle bir elenmeyi engelledi. Aslında batan firmalar siyaseten yaşatılmış oluyor, çünkü çok sayıdaki küçük sermaye grubunun iktidara desteği sürdürmeleri isteniyordu.

Seçimi kazanmak için erteledikleri bu iflasların faturası daha da artarak şimdi hükümetin önüne geldi, ama ilan edilen programda bu sıkışmanın nasıl çözüleceğine dair bir doğrultu tespit edilebilmiş değil. İnşaat ve enerji sektörü ayrıcalıklı denilerek, bu alandaki batık kredilerin kurtarılacağı vadediliyor ama bunun da detayları yok.

Özetle Hükümet yine bir tercih yapmıyor. Çünkü o tercihi yaparsa zaten daralan siyasi tabanı daha da daralacak, elenen sermaye kesimleri, KOBİ’ler siyaseten de bu projeyi desteklemez hale gelecek. Bu kesimleri hele de böyle bir dönemde kaybederse iktidarın nasıl sürdürebileceği konusunda endişeleri var. Öncelikli dert iktidarda kalmak. İstanbul seçimi ve diğer mazbata tartışmaları bunu gösteriyor. Bunun da ekonomik gereklerini yapıyorlar. Ancak bu da ekonomiyi iyice kilitliyor.

Son güncelleme: 14:31 13.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı