• Turkhane Logo

'Ülker 7 yılda milyarlık hale getirdi, hisselerini Topbaş Ailesi'ne devretti'

Her ne kadar Türkiye ekonomisi 2018'de zorlu bir yıl geçirmiş olsa da, iş dünyasının kimi aktörleri son 10 yılı şirketleri açısından hayli başarılı kapadı.

08:59 18 Ocak 2019 Cuma
'Ülker 7 yılda milyarlık hale getirdi, hisselerini Topbaş Ailesi'ne devretti'
Her ne kadar Türkiye ekonomisi 2018'de zorlu bir yıl geçirmiş olsa da, iş dünyasının kimi aktörleri son 10 yılı şirketleri açısından hayli başarılı kapadı.

Ülkerin bünyesindeki Yıldız Holding de o şirketlerden biri oldu. Önemli atılımlar yaparak Godiva, DeMets Candy ve United Biscuits gibi markaları da bünyesine katarak büyüyen ve ilerleyen şirket, böylece bölgesel bir oyuncudan küresel bir aktöre dönüştü. 

Ancak 2018 yılı hemen her firma için olduğu kadar, Yıldız Holding için de zorlu geçti ve borçlarını yeniden yapılandıran şirketler arasında yerini aldı.

Buna rağmen, Yıldız Holdingin odak sektörler belirleyerek bağlı bir çok şirketi de vitrine çıkardığına değinen Dünya Gazetesi yazarı Kerim Ülker, Perakende ve atıştırmalık sektörüne odaklanan Yıldız Holding gazlı içecekten süt ürünlerine bir çok alanda faaliyetini de sattı. İşte bu satış sürecine şimdi de sektörünün öncü üreticilerinden olan Aktül Kağıt da ekleniyor yorumunu yaptı.


Yıldız Holdingin 2011 yılında, Aktül Kağıtı satın aldığını ve hijyenik ürünler anlamında önemli bir firmaya dönüştüğünü ifade eden Ülker, yazısını şöyle sürdürdü:

7 yılda toplam 400 milyon liranın üzerinde yatırım yapılan Aktülde Yıldız Holding, yüzde 33 paya sahipti. Aktülün geri kalanı ise Topbaş Ailesindeydi. Komili Konfor, Komili Yuvam gibi tuvalet kağıdı, kağıt havlu, mendil, peçete üretimi gerçekleştiren Aktül, bir çok market zinciri için de private label adı verilen markalı ürün üretimi de gerçekleştiriyordu. Ayrıca Komili Profesyonel markasıyla jumbo bobin üretimi de gerçekleştiren şirkette Yıldız Holding, kalan hisselerini vitrine çıkarmıştı.

Edindiğim bilgilere göre 8 yılda yaklaşık 1 milyar liralık bir değere ulaşan şirketteki Yıldız Holdingin payına önce Eczacıbaşı Grubu talip olmuş, son anda bu süreç sona ermişti. Şirketteki son kalan Yıldız Holding payını BİM ve hissedarları Mustafa Latif Topbaş, Ahmet Arif Topbaş ve Tahir Pazarlama aldı. Yine edindiğim bilgilere göre Yıldız Holding, bu satışla elde ettiği gelirin bir kısmını sendikasyon kredilerinin kapanmasına, bir kısmı da atıştırmalık ve perakende gibi ana işlerin büyümesine, yeni marka oluşturmasına yani yatırıma harcayacak.

Yıldız Holdingin, dünyanın en büyük üç bisküvi üreticisinden biri olduğuna değinen Ülker, çikolata ve diğer atıştırmalık ürünlerde de küresel olma yolunda adımlarına devam ettiğini hatırlattı ve bunun bazen satın alma ile bazen de elindekini satmakla olduğuna değindi.
 

Son güncelleme: 08:59 18.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı