• Turkhane Logo

Ücretsiz izin gerçeği raporlaştırıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Ücretsiz izin uygulamasına son verilmediği takdirde milyonlar açlıkla baş başa kalmaya devam edecek

23:21 05 Ekim 2020 Pazartesi
Ücretsiz izin gerçeği raporlaştırıldı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Ücretsiz izin uygulamasına son verilmediği takdirde milyonlar açlıkla baş başa kalmaya devam edecek



Ücretsiz izne çıkarılan işçilerle yapılan anket sonuçlarını içeren ‘Ücretsiz İzin Gerçeği’ raporu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından açıklandı. Rapor, ücretsiz izne çıkartılan işçilerin yüzde 47’sinin asgari ücretin yarısı kadar, yüzde 13’ünün ise asgari ücretten daha fazla gelir kaybına uğradığını gösterdi.

İŞÇİLERİN YÜZDE 71’İ BANKALARA BORÇLANDI  


Ağababa, “İktidar işçilerin hem gelirini elinden aldı hem de borçlandırdı. Gelir kaybına uğrayan işçilerin yüzde 71’i geçinebilmek için bankalardan kredi almak zorunda kaldı” dedi.

İŞYERLERİNDE DENETİM YAPILMADI, SUİSTİMALLER ARTTI

Raporda ücretsiz izne çıkartılan işçilerin, günlük 39,24 TL, aylık bin 168 TL nakdi ücret desteği alan işçilerin gelir kaybı en az bin 156 TL en çok 2 bin 332 TL oldu. Rapora göre ücretsiz izin uygulaması neticesinde iş yerlerinde gerekli denetimlerin yapılmaması bu süreçte suistimallere de yol açtı.

MİLYONLARCA YURTTAŞ AÇLIKLA BAŞ BAŞA

Ağbaba, “Anayasa’nın sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Ücretsiz izin uygulamasına son verilmediği takdirde milyonlarca yurttaş açlıkla baş başa kalmaya devam edecek ve büyük bir sosyal kırılma yaşanacaktır. İnsanlık onuruna yaraşmayan bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli, gerçek bir işten çıkarma yasağı uygulanmalı ve işçilerin normal çalışma ücretlerinde elde ettikleri gelir devlet tarafından güvence altına alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 23:21 05.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı