• Turkhane Logo

Türkiye'nin en pahalısı İstanbul, en ucuzu Ağrı

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi'ne göre İstanbul, Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı; Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan ise yüzde 6.5 daha ucuz. Ulaşımda en pahalı il İzmir olurken, otel fiyatlarının en yüksek olduğu il de Ankara olarak belirlen

12:23 19 Mart 2018 Pazartesi
Türkiye'nin en pahalısı İstanbul, en ucuzu Ağrı
Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi'ne göre İstanbul, Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı; Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan ise yüzde 6.5 daha ucuz. Ulaşımda en pahalı il İzmir olurken, otel fiyatlarının en yüksek olduğu il de Ankara olarak belirlen

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 Araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Endeksler, Türkiye genelinde 100 lira karşılığı satın alınan belirli bir mal ve hizmet sepetinin çeşitli bölgelerdeki lira cinsinden satış tutarlarının göstergesi olarak tanımlanıyor.

Buna göre, geçen yıl Türkiyenin fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölgesi 114.8 ile İstanbul, en düşük bölgesi ise 93.5 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan oldu. Bu değerler, İstanbulun Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahanın ise yüzde 6.5 daha ucuz olduğunu gösterdi.
 
GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE EN PAHALI İL İSTANBUL


 
Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111 ile İstanbulda gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge, 94.9 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır oldu.
 
GİYİMDE İZMİR
 
Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi, 110.6 ile İzmir olarak kayıtlara geçti. Araştırmaya göre, aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan olarak belirlendi.
 
KONUTTA İSTANBUL

Dağılım genişliği en yüksek ana grup olan konut ana grubunda da en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150.1 ile İstanbulda gerçekleşti. Bu ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge, 84.5 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt olarak kayıtlarda yer aldı.
 
ULAŞTIRMADA ZİRVE İZMİRİN
 
Ulaştırma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107.1 ile İzmirde görülürken, bu grupta en düşük endeks 93,5 ile Şanlıurfa ve Diyarbakırda gerçekleşti.
 
EN PAHALI OTELLER ANKARADA
 
Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi, 118.3 ile Ankarada kaydedildi. Fiyat düzeyi endeksi en düşük bölge ise 91.7 ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye olarak belirlendi.
 
ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜNDE EN YÜKSEK FİYAT DİYARBAKIR

Dağılım genişliği en az olan ana gruplardan alkollü içecekler ve tütünde en yüksek fiyat düzeyi endeksi, 100.2 ile Şanlıurfa ve Diyarbakırda gerçekleşti. En düşük fiyat düzeyi endeksi, 99.8 ile Aydın, Denizli ve Muğlada kaydedildi.
 
Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108.7 ile İzmirde belirlenirken, aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük bölge 89.5 ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye oldu.
 
Sağlık ana grubunda fiyat düzey endeksi en yüksek bölge 145.3 ile Ankara, en düşük bölge 73.8 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt olarak kayıtlara geçti.
 
Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106.6 ile İstanbulda gerçekleşti. Bu ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük bölge 94.9 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt olarak belirlendi.
 
Eğitim ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 141.7 ile İstanbulda kaydedildi. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge, 76.9 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır oldu.
Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda da fiyat düzeyi endeksinin en yüksek olduğu bölge 110.1 ile İstanbul olarak dikkati çekerken, endeksin en düşük olduğu bölge 91.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan olarak öne çıktı.
 
Haberleşme ana grubunda ise değişim gözlenmedi. Bunun nedeni olarak gruptaki telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olması gösterildi.

Son güncelleme: 12:23 19.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı