• Turkhane Logo

'Türkiye'nin çöküşüne ya da çıkışına iki gün kaldı'

Avrasya Yatırım Stratejisti Evren Devrim Zelyut, yeni haftada Türkiye'yi bekleyen önemli gelişmeleri yorumladı.

09:58 08 Nisan 2019 Pazartesi
'Türkiye'nin çöküşüne ya da çıkışına iki gün kaldı'
Avrasya Yatırım Stratejisti Evren Devrim Zelyut, yeni haftada Türkiye'yi bekleyen önemli gelişmeleri yorumladı.





Zelyut, geçmişteki Türki devletlerini hatırlatarak, büyük devletlerin tarih sahnesinden silinmesinin en önemli nedenlerinin ekonomik kriz, özelde de enflasyon olduğunu ve teknolojinin gerisinde kalması olduğunu belirtti:


Bir önemli nokta da şu ki: İç karışıklıklar. Toplumda bölünme ve toplumsal dinamiklerin siyasi ve ekonomik kargaşalarda üretmek yerine tüketilmesi, boşa harcanmış olması.

Türkiyenin yüksek teknoloji üretecek bir ekonomisi yok. Bu, sizi dışarı ile askeri ve siyasi rekabette aşağı itiyor. Eğitim sisteminin çağın gerisinde kaldığını görüyoruz. Bu ekonomi, yani rekabetçi bir güce sahip olmadığından dolayı, refah sağlayamadığını görüyoruz. Tekstil, montaj, otomotiv üretebiliyoruz ki bu da artık dışarıda para etmiyor.

Çok büyük bir dijital devrimin yaşandığı bir evreden geçiliyor. İnsanlar, firmalar, devletler çok hızlı hareket etme kapasitesine sahipler dijitalleşme sayesinde. Büyük rekabet sizi eliyor ve tarih sahnesinin dışına atıyor. Toplum yapımız ne yazık ki, kurup yıktığımız devletlerin son dönemleri ile benzeşiyor. Eğitim, hukuk sisteminin bozukluğu sizi yaralı ceylan gibi dışarıdaki aslanların gözüne sokuyor.




Önümüzdeki hafta önemli bir dönüm noktası. Yaşadığımız ekonomik ve siyasi sorunların çözümü adına köklü çözümler çıkmazsa, mevcut ekonomik krizin daha da derinleşeceğini söz edebiliriz.

Hükümet bir reform paketi açıklayacağını söyledi. Dönüşümün başlayacağı nokta belki burası olacak. Bu reform paketiyle ilgili, bir beş, 10 yıl sonra, 2019daki o reform paketi gerçek bir reform paketi olsaydı bugün böyle olmazdık ya da bugünkü refah seviyemiz o gün açıklanan reform paketine bağlı diyeceğiz. Türkiye için bu işin ortası yok. Ya cennet ya cehennem. Bu reform paketinin, büyüme, bankacılık, enflasyon konusunda olacağını biliyoruz. Berat Beyin açıklayacağı bu program sadece power point üzerinde kalır, icraata dönüşmezse ya bizim için çöküşün başlayacağı kapının açılacağı gündür diyeceğiz ya da çıkışın başladığı gündür diyeceğiz.

Bu açıklanacak paketin mutlaka birtakım bileşenleri içermesi lazım. Kesinlikle eğitimle ilgili düzenlemelerin yapılması lazım. Eğer eğitiminiz iyi olmazsa imalat sanayideki personelin kalitesi de iyi olmaz.

Son güncelleme: 09:58 08.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı