• Turkhane Logo

Türkiye'de 541 bin genç bir yıldan fazla süredir iş arıyor

Genç nüfusun oldukça fazla olduğu Türkiye'de her yıl iş arayan gençlere, üniversiteden yeni mezun olanlar da katılıyor.

13:12 13 Kasım 2020 Cuma
Türkiye'de 541 bin genç bir yıldan fazla süredir iş arıyor
Genç nüfusun oldukça fazla olduğu Türkiye'de her yıl iş arayan gençlere, üniversiteden yeni mezun olanlar da katılıyor.



Genç İşsizler Platformu’nun, “İşsizlik ve İstihdam Kasım 2020 Raporu”, Türkiye’deki genç nüfusun içinde olduğu durumu açıkça gösteriyor. TÜİK ve İŞKUR verileri doğrultusunda hazırlanan rapora göre, bir yıldan fazla süredir iş arayan 15-34 yaş arası genç sayısı, 2019 yılında 454 bin iken 2020 yılında 541 bine çıktı. Bir yıldan fazla süredir iş aradığını bildiren 15-34 yaş grubundaki genç sayısında artış oranı yüzde 19 oldu.

Üniversite mezunlarının iş bulma süresi de rapora göre giderek uzuyor. 2019 yılında 227 bin üniversite mezunu genç, bir yıldan fazla süredir iş aradığını söylerken bu sayı 2020 yılında 253 bin olarak kayıtlara geçirildi. 


Genç İşsizler Platformu, iş arama süresi uzayan üniversite mezunlarına yönelik raporda, “Uzayan iş arama süresi, KYK kredi borçlarının ödenememesine, gecikme faizi sonucu hacizlere kadar uzayan üzücü sonuçlara neden olmaktadır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Birgünden Mustafa Bildircine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, Türkiyede eğitim ve istihdam planlaması arasındaki kopukluk sebebiyle bu sorunun yaşandığını belirtti;

“Türkiye’de sadece iki büyük fakülte grubundan bir milyonu aşkın işsiz gencimiz iş arar duruma düştü. Bunlardan birisi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları bir diğeri ise ülkemizin ciddi bir öğretmen açığı olmasına rağmen ataması yapılmayan eğitim fakültesi mezunları ve branş öğretmenleri. Plansızca yürütülen Her ile bir üniversite projesi de bugünkü özellikle üniversite mezunu genç işsizliğin en önemli nedenlerinden birisi. AKP iktidarı döneminde rekor kıran genç işsizlik sorunu, bize bilim, eğitim ve istihdam politikalarının yeni baştan gözden geçirilmesini ve mesleğe dönük eğitimin stratejik olarak ön plana çıkarılması zorunlu kılıyor. Türkiye’nin bu derin sorunu aşması için, bilim, teknoloji, Ar-Ge açığını gidermesi gerekiyor.”

Açıkel, yeni bir planlama ve ekonomi modeli ile bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Son güncelleme: 13:12 13.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı