• Turkhane Logo

Türkiye, turizmde yüzünü bir kez daha AB'den Rusya'ya çeviriyor

Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden olan Türkiye, TL'deki tarihi değer kaybına rağmen zor bir sezon geçiriyor. AB ülkelerinde

10:39 30 Eylül 2021 Perşembe
Türkiye, turizmde yüzünü bir kez daha AB'den Rusya'ya çeviriyor
Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden olan Türkiye, TL'deki tarihi değer kaybına rağmen zor bir sezon geçiriyor. AB ülkelerinde

Türkiye ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörü, ülkede ilk resmi Covid-19 vakasının açıklandığı 13 Mart 2020 tarihinden bu yana tarihinin en ciddi krizini yaşıyor.

Pandemi önlemlerinin Haziran 2021de kaldırılmasıyla turizmde canlılık yaşansa da ülkenin turizm merkezleri sayılan Akdeniz ve Ege bölgelerinde meydana gelen orman yangınları, turizmdeki umutları zayıflattı. Orman yangınlarının olumsuz etkisi kısa sürede atlatıldı ancak Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ana turizm pazarlarında Türkiyenin hala riskli ülke olarak algılanması, hesapları bozdu. Türk Lirasının Euro karşısında en düşük değerine inmesine rağmen, Avrupadan beklenen turist akını gerçekleşmiyor.

Gözler artık ABde değil, Rusyada
Bu durum Türkiyenin turizm stratejisinde de değişime neden oluyor. Örneğin pandemi öncesine kadar Alman ve İngiliz turistlerin en çok rağbet ettiği ülkelerden biri olan Türkiye, artık Avrupa ülkelerinden çok Rusya ve Ukraynadan turist ağırlıyor.

Türk turizmciler de pandemi sonrası dönemde bugüne kadar ana turizm pazarı olan Avrupa ülkeleri yerine, Rusya, Ukrayna ve Orta Asya ülkelerine dümen kırmış durumda.

Erdoğan, Putine teşekkür etti
Rusyanın turizmde Türkiyeye verdiği destek, iki ülke liderinin buluşmasında da gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçideki yaklaşık 2 saat 45 dakika süren baş başa görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Özellikle turizmde vermiş olduğunuz destek sebebiyle de çok çok teşekkür ediyorum. Rus dostlarımızın Türkiyeyi tercih edişlerinden dolayı da minnettarız dedi.

En fazla turist Rusyadan geliyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiyeye gelen turist sayısı, Ağustos ayında 3 milyon 982 bin ile Temmuz ayının altında kaldı. Ancak geçen yılın Ağustos ayına göre turist sayısındaki artış yüzde 119 oldu.  Temmuz ayında yabancı ziyaretçi sayısı 4 milyon 360 bin ile 21 ayın zirvesini görmüştü.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ise yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93,94 artış göstererek 14 milyon 70 bin 771 oldu. 2019 yılında 45 milyon turisti ağırlayan Türkiye, pandemi kısıtlamaları ile geçen 2020 yılında sadece 12,7 milyon turist ağırlayabilmişti.

Ağustos ayında en fazla turist 906 bin ile Rusyadan geldi. Onu 611 bin ile Almanya ve 324 bin ile Ukrayna takip etti. İlk 5te yer alan diğer ülkeler ise Bulgaristan ve İran oldu. Şu anda turizm sezonunun yüzde 60-70 Rusya pazarı ağırlıklı olarak devam ettiği belirtiliyor.

Avrupada Türkiye riskli algısı
Türkiyenin turizmde önde gelen pazarlarından olan İngiltere, 17 Mayıs 2021 tarihinde Türkiyeyi kırmızı listeye almıştı. Tüm yaz sezonu boyunca Türkiyeye ilişkin seyahat yasağını sürdüren İngiltere, 18 Eylülde Türkiyeyi listeden çıkardı. Ardından ilk İngiliz kafilesi 4 ay sonra 24 Eylül tarihinde Antalyaya indi. Yılsonuna kadar 200 bin İngiliz turistin Türkiyeye gelmesi bekleniyor.

17 Haziran 2021de Türkiyeyi kırmızı listeden çıkaran Fransa ise, aradan geçen 2 ay sonunda vaka sayılarının artması ile birlikte, 27 Ağustosta Türkiyeyi yeniden kırmızı listeye dahil etti. Türkiye, Avrupa Birliğinin oluşturduğu güvenli ülke listesinde de bulunmuyor. ABnin listesi, üye ülkeler için tavsiye niteliği taşıyor ve bağlayıcılığı bulunmuyor.

Turizmciler Avrupaya tepkili
Türk turizmciler, başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinin turizmde Türkiyeye çifte standart uyguladığı görüşünde. Özellikle İngilterenin Türkiyeyi pandemi süresince ülke seyahatlerinde karantinayı zorunlu tutan kırmızı listeden yaz mevsimi boyunca çıkarmamış olması, eleştirilerin odağında.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, ana turizm pazarlarından biri olan İngilterenin Türkiyeyi aylar boyunca kırmızı listede tutmasının büyük bir haksızlık olduğunu savunuyor.

Türkiyede uygulanan aşı dozunun 100 milyonu geçtiğini, turizm tesislerinde uygulanan önlemlerin Güvenli Turizm Sertifikası ile garanti altına alındığını anlatan Firuz Bağlıkaya, İngilterenin, günlük vaka sayıları 35 binlere yakın olan Hindistanı kırmızı listeden çıkarıp, günlük vaka sayısı 23 bin civarında seyreden Türkiyenin kırmızı listede tutulmasını adil bir yaklaşım olarak görmüyoruz diye konuşuyor.

Alman turist sayısı yüzde 45 düştü
Son yıllara kadar Türkiyeye en fazla turist gönderen ülkelerin başında gelen Almanyadan Türkiyeye tatile gelenlerin sayısında da dramatik bir düşüş yaşanıyor. Almanya, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Türkiyeyi Yüksek Riskli ülkeler listesinden çıkararak Riskli ülke kategorisine aldı.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkayanın verdiği bilgilere göre, pandemi öncesine göre Türkiyeye gelen Alman turist sayısı yarıya düşmüş durumda. Bağlıkaya, Ocak-Ağustos aylarını kapsayan ilk 8 aylık dönemde Almanyadan Türkiyeye gelen ziyaretçi sayısının 2019un aynı dönemine göre yüzde 45 düştüğünü söylüyor.

Rusya tüm kısıtlamaları kaldırdı
Pek çok Avrupa ülkesinde, Türkiyeye gerçekleştirilecek seyahatlere ilişkin kısıtlama ve uyarılar devam ederken, Rusya ise Türkiye ile karşılıklı uçak seferlerine getirilen kısıtlamaları 22 Haziranda tamamen kaldırdı. Gerek Rusya gerekse Ukrayna, 2021in yaz sezonunda pandemi ve orman yangınlarına rağmen Türkiyeye en çok turist gönderen ülkeler oldular.

Avrupa hayal kırıklığına uğrattı

Türkiyeye gelen Avrupalı turistlerin yoğun olarak konakladığı Ege Bölgesindeki turizmciler de ciddi bir yol ayrımında olduklarını söylüyorlar. Sezon başında ana pazarları olan Almanya, İngiltere, Rusya ve Ukraynadan çok umutlu olduklarını vurgulayan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Ancak Almanya ve İngiltere bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ama Rusya ve Ukrayna en kötü günlerde bile bize destek vermeyi sürdürdü diyor.

Türk turizmcilerin bundan sonraki dönemde Orta Avrupa, Avrupa Birliği ve İngiltere yerine, Rusya ve Ukrayna pazarlarına ağırlık vereceğini kaydeden Mehmet İşler, Ege turizmi düne kadar Alman ve İngiltere ağırlıklıydı; Rus azdı. Ancak gördük ki, Rus, Ukrayna ve Orta Asya ülkelerine açılmadan ayakta kalamayacağız. Çünkü Avrupanın aldığı kararlar Türk turizmine zarar veriyor; hayal kırıklığına uğradık değerlendirmesinde bulunuyor.

Rusyaya doğru kayıyoruz
Türk turizm sektörünün hızla Rusya ve Asya coğrafyasına kaydığına dikkat çeken İşlerin şu sözleri, Türkiyede turizm sektörünün içinden geçtiği değişimi de özetliyor:

Yakın zamana kadar Rusya ve Ukraynadaki turizm fuarlarına gitmeyi bile düşünmüyorduk. Şu anda ise hemen hemen tüm işletmeler, nasıl bu ülkelerdeki turistleri ülkemize getirebiliriz diye çalışma yapıyorlar. Türk turizmi, Avrupadan Rusyaya doğru bir makas değişimine geçiyor.

Son güncelleme: 10:39 30.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı