• Turkhane Logo

"Türkiye şu anda 2000’lerden daha kötü bir konumda. Yolsuzluk artmaya başlamış"

Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Prof. Daron Acemoğlu, Türkiye’nin şu anda 2000’lerden daha kötü bir konumda olduğuna dikkat çekti.

14:40 18 Kasım 2020 Çarşamba
Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Prof. Daron Acemoğlu, Türkiye’nin şu anda 2000’lerden daha kötü bir konumda olduğuna dikkat çekti.


Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Daron Acemoğlu, yüksek kaliteli büyümenin düşmesi ve yolsuzluğun artması nedeniyle Türkiye’nin şu anda 2000’lerden daha kötü bir konuma geldiğini söyledi.

HÜKÜMET PARA BULMAKTA ZORLANIYOR


Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından düzenlenen 29. Kalite Kongresi’nde konuşan Prof. Acemoğlu, artık hükumetin yurt içinde ve yurtdışında para bulmakta zorlandığını bu yüzden de borçlanma vadelerinin kısaldığını söyledi.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre Prof. Daron Acemoğlu, “Benim amacım karamsar bir tablo ortaya çıkarmak değil. Türkiye’nin daha önceden yapısal problemlerini daha da derin hale geldiğini vurgulamak. Nasıl yeni bir yola çıkabiliriz?” dedi.

TÜRKİYE 15 YILDA KENDİNİ HİÇ GELİŞTİRMEMİŞ

Türkiye’nin 2002’den 2006’ya kadarki kısa sürede kaliteli bir şekilde büyüdüğünü belirten Acemoğlu, “Türkiye’de çok ciddi bir verimlilik problemi var. Bu problemi çözmeden başka hiçbir şeyi çözmesi mümkün değil. Türkiye hiçbir zaman yüksek teknolojide ihracat yapmamış. Türkiye teknolojik olarak son 15 yılda kendini hiç geliştirmemiş. Diğer gelişmekte olan ülkeler teknolojik olarak Türkiye’den daha iyiler. Çin, Malezya, Brezilya Türkiye’den daha iyi büyümüş” dedi.

TÜRKİYE 2000’LERDEN DAHA KÖTÜ BİR KONUMA GELDİ

Dünya Bankası verilerini aktaran Acemoğlu, “Türkiye’de yüksek kaliteli büyümenin olduğu dönemlerde, kurumsal yapılarda denetleme kalitesinde, kanunlarda, yolsuzluğun kontrolünde, hükumetin başarılı politikalar yapabilmesinde hepsinde bir iyileşme var. Ama yüksek kaliteli büyüme düşünce tüm bu kurumlar da geriye gidiyor. Türkiye şu anda 2000’lerden daha kötü bir konuma geldi. Yolsuzluk artmaya başlamış. Daha da önemlisi Türkiye’deki kanunlar ve yaptırımların niteliği değişiyor” dedi.

YUKARIDAN GELEN EMİRLE KANUNLAR ÇIKIYOR

Türkiye’de çıkan keyfi kanunlara dikkat çeken Acemoğlu, “Türkiye’de iş dünyasıyla ilgili yeni kanunlar ve kararnamelerin sayısı 2000’li yıllarda senede 500’ün altındaydı. 2007’den itibaren büyük bir artış var. Şu anda senede en az 4 bin yeni kanun çıkıyor. Daha da kötüsü Dünya Bankası bunları keyfi görüyor. Direkt kararnameler ve yukarıdan gelen emirlerle yapılıyor ve normal demokratik süreçten geçmeyen kararlar. Bunun ekonomiye birçok etkisi var. Bu durum Türkiye’deki bankacılık sistemini değiştirdi. Artık özel bankalar borç vermez hale geliyor” dedi.

Acemoğlu, Türkiye’nin sağlıklı şekilde büyümesi için demokratik kurumların yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Son güncelleme: 14:40 18.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı