• Turkhane Logo

Türkiye işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasına girdi

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (USK) yıllık yayımladığı işçi ve sendikal hakları ele alan “Küresel Haklar İndeksi 2018″ raporunda Türkiye en kötü 10 ülke arasında yer aldı.

20:32 03 Temmuz 2018 Salı
Türkiye işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasına girdi
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (USK) yıllık yayımladığı işçi ve sendikal hakları ele alan “Küresel Haklar İndeksi 2018″ raporunda Türkiye en kötü 10 ülke arasında yer aldı.

İşçi hakları sıralamasında Türkiye; Bangladeş, Kamboçya, Kolombiya, Mısır, Guatemala ve Filipinler, Cezayir, Kazakistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerle birlikte en kötü 10 ülke arasına girdi.

“GARANTİ YOK”

Türkiye’nin de içinde olduğu 10 ülke işçi hakları açısından “hiç bir hak garanti altında değil” kapsamında değerlendirildi.


Bölgesel olarak ise yine Türkiye’nin de içinde olduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi işçi hakları yönünden en kötü sıralamayı gösterdi.

EN İYİLER AB ÜLKELERİ VE URUGUAY

Öte yandan indekse göre işçi haklarının en iyi olduğu ülkeler arasına AB üyelerinin yanı sıra Latin Amerika’dan Uruguay da girdi.

Myanmar, Vietnam, Ürdün, Lesotho ve Madagascar gibi ülkelerde ise geçen yıllara göre işçi ve sendikal haklarda gelişme kaydedildi.

“15 TEMMUZ İLE HAKLAR EROZYONA UĞRADI”

Araştırmada, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’de sivil hak ve özgürlüklere getirilen baskı ve sınırlandırmalara atıf yapılarak, greve gitmenin askıya alındığı belirtiliyor.

İşçilerin serbest dolaşımı ve hareketine Türkiye’de devlet eliyle baskı yapıldığı raporda açıkça belirtilmiş.

KESK Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çuhadar’ın 2014 yılında yaptığı bir konuşma yüzünden tutuklandığına atıf yapan rapor devletin insanları işten atmaya devam ettiği belirtilmiş.

En çok işçi ölümlerinin Kolombiya’da gerçekleştiğine değinilen raporda işçi haklarının en kötü olduğu on ülke arasında Cezayir, Kazakistan ve Suudi Arabistan’da yer alıyor.

İŞÇİ HAKLARI KÜRESEL ANLAMDA GERİ GİTTİ

Araştırma sonuçlarına ilişkin USK Genel Sekreteri Sharan Burrow, “Sivil haklara saldırıdan, keyfi tutuklamalara, gözaltılara, işçileri hapse atmaya varana kadar; toplu sözleşme haklarının aşındırılmasından tutun da grev yapma hakkının suç kapsamına alınmasına, işçi sağlığını koruyamamaya kadar her şey dünya genelinde artış gösterdi.” açıklamasında bulundu.

DEMOKRASİ İÇİN TEHDİT

“Bu demokrasi ve güvenlik için küresel bir tehdit. Hükümetler işçi haklarını gözeterek hareket etmeli. Şiddeti durdurmak ve firmaların açgözlülüğüne dur demek için kuralları değiştirmeleri gerekiyor.”

USK’nın yıllık hazırladığı “Küresel Haklar İndeksi”  142 ülkede, uluslararası tanınmış 97 standard baz alınarak çıkarılıyor. Raporun temel bulguları şöyle:

Ülkelerin;

%67’si bazı işçi gruplarını işçi kanunu dışında tutuyor.
%87’si grev hakkını çiğniyor.
%81’i bazı veya tüm işçilerin toplu sözleşme hakkını çiğniyor.
54 ülkede ifade ve toplanma özgürlüğü sınırlandırılıyor.
İşçilerin fiziki şiddete ve tehdide maruz kaldığı ülke sayısı yüzde 10 artışla 59’dan 65’e çıktı.
İşçilerin gözaltına alındığı veya tutuklandığı ülke sayısı 44’ten 59’a yükseldi.
9 ülkede sendika temsilcileri öldürüldü.

 

Son güncelleme: 20:32 03.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı