• Turkhane Logo

Türk Lirası, Tayland Bahtı kadar olamadı

Türk Lirası, eylül ayında yüzde 4,3 düşüşle Amerikan Doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

11:13 21 Eylül 2021 Salı
Türk Lirası, Tayland Bahtı kadar olamadı
Türk Lirası, eylül ayında yüzde 4,3 düşüşle Amerikan Doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.



Türk Lirası (TL) mum gibi erimeye devam ediyor. 20 Eylül Pazartesi günü dolar 8,72 TL’ye yükselirken, euro 10,22 TL oldu. TL eylül ayı başından bu yana yüzde 4,3 düşüşle Amerikan Doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

Piyasalar; Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı için 22 Eylül Çarşamba günü toplanacak. Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ise 23 Eylül Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.


Fed’in şahin açıklamalar yapmasının beklendiği toplantı öncesi doların euro, İngiliz Sterlini ve Japon Yeni gibi para birimleri karşısındaki değerini gösteren Dolar Endeksi 93,44’e kadar yükseldi.

Dolar güç kazanırken, tüm gelişen ülke paraları değer kaybediyor, ancak en kırılgan para birimi yine TL oldu. Eylül ayında yüzde 4,30 eriyen TL’yi yüzde 3,07 değer kaybı ile Polonya Zlotisi, yüzde 2,95 değer kaybıyla Tayland Bahtı takip ediyor.

TAYLAND BAHTI BİLE DAHA AZ DEĞER KAYBETTİ

Gelişen ülkeler arasında sadece Endonezya Rupisi (yüzde 0,28) ve Tayvan Doları’nın (yüzde 0,05) eylül ayı başından bugüne dolara karşı değer kazandığı görülüyor.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 8 Eylül’de faiz kararları için tüketici enflasyonunu (TÜFE) değil, enerji, tütün mamûlleri ve alkollü içkiler haricindeki enflasyonu gösteren çekirdek enflasyonu esas alacaklarını belirtmişti. Çekirdek enflasyon ağustosta yüzde 16,60’a gerilemişti. TÜFE ise yüzde 19,25’e yükselmişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun “Faizleri indirmemiz lazım.” sözlerinin muhatabının TCMB olduğu ve 23 Eylül’de sembolik de olsa faiz indirimi için atım atılabiliceği belirtiliyor.

“Türkiye’nin iflas kaskosu” diye bilinen 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 420 puana kadara çıktı.

Son güncelleme: 11:13 21.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı