• Turkhane Logo

​TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 2.124 TL’ye yükselerek asgari ücreti geçti

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını açıkladı.

14:06 27 Mayıs 2019 Pazartesi
​TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 2.124 TL’ye yükselerek asgari ücreti geçti
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını açıkladı.



 Araştırmaya göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 124 liraya yükseldi, yoksulluk sınırı da 6 bin 918 lira olarak arttı. Açlık sınırı rakamları mevcut net asgari ücreti geçti.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin123,93 lira olarak belirlendi. Bu gıda harcamasına giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar da eklendiğinde yapılması zorunlu aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6 bin 918,33 lira olarak hesaplandı. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 25 lira oldu.


TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklamada ülkede yaşanmakta olan yüksek fiyat artışlarının olumsuz sonucunun çalışanların geçim koşullarının bozulmasında kendini gösterdiği belirtildi. Geçim şartlarının seçim tartışmalarının gölgesinde kaldığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Özellikle ücretli çalışanların ve emeklilerinin, düşük gelirlilerin harcamaları içinde önemli ağırlığı olan gıda fiyatlarındaki artış hesaplanan tüketici enflasyonun üzerinde gelişme gösteriyor. İktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin karşı karşıya kaldığı geçim şartları, yerel seçimler sonrası süren seçim tartışmalarının gölgesinde kaldı. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarı yılın ilk beş ayı sonunda 183 lira arttı ve yürürlükteki asgari ücretin gerisinde kaldı. Aynı şekilde bir çalışanın sadece kendisi için yapması gereken harcama tutarını karşılayabilmesi için net asgari ücretin aylık 632 lira artması gerekiyor.”

Araştırmada, ‘mutfak enflasyonu’ndaki değişim de açıklandı. Buna göre Ankarada yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.81 arttı. Yılın ilk beş ayı sonunda fiyatlardaki artış yüzde 9.42 oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış yüzde 25.97, yıllık ortalama artış ise yüzde 22.12 oldu.

Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyat değişiminin bu ay özellikle sütte olduğu ve bütün markalarda fiyatların yükseldiğine dikkat çekildi. Peynirde de ortalama fiyatın arttığı ifade edildi. TÜRK-İŞ’in yaptığı araştırmada raf etiketlerinde ucuzmuş gibi gözüken fiyatların kilogram olarak hesaplandığında yükseldiğini tespit edildi.     
 

Son güncelleme: 14:06 27.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı