• Turkhane Logo

Türk ekonomisi neden çöktü? işte sebepleri...

Türkiye'de patlayan enflasyon ve liranın aşırı değer kaybetmesi milyonlarca kişiyi mali yıkıma sürükledi. Fabrikalar, tarım ve perakende sektörü de ekonomik sorunlardan ağır şekilde etkileniyor.

10:07 06 Ekim 2022 Perşembe
Türk ekonomisi neden çöktü? işte sebepleri...
Türkiye'de patlayan enflasyon ve liranın aşırı değer kaybetmesi milyonlarca kişiyi mali yıkıma sürükledi. Fabrikalar, tarım ve perakende sektörü de ekonomik sorunlardan ağır şekilde etkileniyor.

Euronewsten Joshua Askewin Türk uzmanlardan aldığı görüşlere dayandırdığı habere göre, Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezine göre halkın üçte ikisinden fazlası gıda ve kira masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Bu da borçların artmasıyla birlikte ruhsal rahatsızlıkların çoğalmasına yol açıyor.

Ancak durum hep böyle değildi. Türkiye ekonomisi 2002den 2021e kadar olan dönemde gayrisafi milli hasıla yıllık ortalama yüzde 5,8lik büyüme kaydetti.
O halde nerede hata yapıldı?
Türk Lirası 2013ten bu yana sürekli olarak değer kaybediyor, ancak son 12 aydır yere çakıldı. Eylül 2021de 1 Amerikan Doları 8 lira değerindeyken, Ekim 2022 itibarıyla 19 lirayı buldu.

Devalüasyon yani paranın değer kaybının en temel sonuçlarından biri enflasyon. Para birimleri değer kaybettiğinde yurtdışından ithal edilen ürünler daha pahalılaşıyor. Akaryakıt, malzeme ya da teknoloji ithal eden birçok ülkede zayıf para birimi yüksek fiyat anlamına geliyor.

Bu durum Türkiyede rekor kıran enflasyon oranını körüklüyor.

Türkiye İstatistik Enstitüsü Eylül ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 83,45 olarak açıkladı, ancak birçok kişi gerçek oranın bundan çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor. Bağımsız hesaplamalar yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tüketici fiyatlarında yıllık enflasyonun gerçekte yüzde 176 olduğunu duyurdu.

İş yerleri de, üretim maliyetinin artmasına neden olan liranın değer kaybından zarar görüyor. Öte yandan fiyatlar yükseldikçe maaşların alım gücü azalıyor.

Greenwich Üniversitesinden ekonomi bölümü öğretim üyesi Dr. Cem Oyvat Durumun nitelikli işçiler için daha da kötüye gittiği görüşünde ve bunun beyin göçüne neden olduğunu belirtiyor.

Oyvat, beyin göçünün neden olduğu beceri kaybının bu kişilerin kurabileceği iş ve istihdam kaybını beraberinde getireceğine ve uzun vadede Türkiye ekonomisine zarar vereceğine dikkat çekiyor.

Ekonomi aşırı ısındı

Başka faktörler de Türkiyenin ekonomisindeki gerilemede rol oynuyor. Dr. Oyvat, Türkiyenin son 20 yıldır yaşadığı güçlü büyümenin zaten sürdürülebilir olmadığı görüşünde.
Bunun bir kısmı Türkiyenin yüksek cari işlem açığı gibi derin yapısal sorunlardan kaynaklanıyor. Cari açık ithalat giderlerinin ihracat gelirinden fazla olması durumunda ortaya çıkıyor.

Bir diğer faktör de faiz oranları. Ekonomiler hızlı büyüdüğünde, faiz oranları genellikle merkez bankalarının tarafından ekonomiyi soğutmak için kullanılıyor.

Ancak Türkiyede bunun tam tersi yaşandı. Faiz oranları TC Merkez Bankası tarafından çok düşük tutuldu ve bu ekonominin kontrolden çıkmasına neden oldu.

Bluebay Varlık Yönetiminde gelişen pazarlar uzmanı Timothy Ashe göre Türkiyede ekonomi hep fazla hızlı gidiyor. Ash Büyüme çok yüksek, iç talep fazla yüksek, ithalat fazla yüksek. Her şey aşırı ısındı sözleriyle bu görüşünü açıklıyor.

Ashe göre bunun sonucunda ekonomiye güven neredeyse çökerken, yabancı ve yerel yatırımcılar liranın değer kaybı yüzünden paralarını Türkiyeden çekti. Faiz oranlarının düşük olmasının sebebi de genellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın alışılmışın dışındaki para politikası anlayışına bağlı.

Erdoğanın geçmişte ekonomiye ucuz para akıtarak seçim kazandığını belirten Ash bunun faturasını sonuçta ödemek gerektiğine dikkat çekiyor. Ash ayrıca çok düşük faiz oranlarının Ak Partiye büyük kaynak sağlayan inşaat ve emlak gibi sektörlerde ucuz borçla kar elde edenlerin faydalandığını ileri sürüyor.

Ashe göre hikayenin bir diğer kısmı da Erdoğanın İslami geçmişiyle ilgili. Türkiyenin ilk İmam Hatipli lideri olarak faiz ve tefeciliğe karşı duruşunu vurgulayan Ash Sonuçta bütün bunların bir karışımı diyerek durumu özetliyor.

Durum neden değişmiyor?

Türkiyede yetkililer olan bitenden haberdar ve statükoya karşı eleştirilerini tekrar ediyor. Ancak birçok gelişmiş ekonominin aksine, Türkiyede merkez bankası hükümetten bağımsız değil, yani onların soruna çözüm getirmeleri çok zor.
Ashe göre durumu daha da kötüleştiren Erdoğanın geçmiş maliye bakanlarını ve merkez bankası başkanlarını temelde kendisine karşı geldiği ve alışılmadık politikalarına karşı durduğu için görevden alması oldu.

Euronewse konuşan Ash Erdoğan kendisinden başka herkesi suçluyor. Etrafında kendisine evet diyen adamlardan oluşan bir ekibi var. Onlar gerçeği söylemiyor. Tıpkı Kralın yeni giysileri hikayesindeki gibi diyor.

Ashe göre sorunun kalbinde cumhurbaşkanının elinde yönetimin merkezileşmesi yatıyor.  AKP iktidarının ilk 10 yılında oldukça akılcı politikaları vardı ve hükümet daha farklı görüşlerin yer aldığı bir platformdu. Şimdi ise sadece Erdoğan var ve parti içindeki bütün güç merkezleri dışlandı diyen Ash Artık güçler ayrılığı kalmadı şeklinde görüş bildiriyor.

Ancak bu durum Türk halkının gözünden kaçmadı. Erdoğan ve partisi ekonomi kötüleştikçe kamuoyu yoklamalarında geriledi, 2019 yerel seçimlerinde ülkenin en büyük iki şehri, İstanbul ve Ankarayı kaybetti.

Ashe göre insanlar yaşam standartlarının düştüğünü görerek üzülüyor.

Son güncelleme: 10:07 06.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı