• Turkhane Logo

[Turhan Bozkurt yazdı] Artık ne yapsa boş!

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizler daha da inecek sözlerinin üzerinden iki ay geçmeden faiz yüzde 8,25'ten yüzde 11,75'e yükseldi. S-400 krizinin ekonomiyi daha derin bir krize sürükleyebileceğini belirten Samanyoluhaber ekonomi yazarı Turhan Bozkurt,

11:57 09 Ekim 2020 Cuma
[Turhan Bozkurt yazdı] Artık ne yapsa boş!
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizler daha da inecek sözlerinin üzerinden iki ay geçmeden faiz yüzde 8,25'ten yüzde 11,75'e yükseldi. S-400 krizinin ekonomiyi daha derin bir krize sürükleyebileceğini belirten Samanyoluhaber ekonomi yazarı Turhan Bozkurt,

Artık ne yapsa boş!TURHAN BOZKURT | TURKHANE
Dolar ve euro haftanın son işlem gününde de Türk Lirasına karşı yükselişe geçti. Doların yeni rekorunu 7,9576 TL seviyesine çıkarması üzerine Merkez Bankası (TCMB) 8 TL duvarının çökeceği endişesi ile faiz artışı kararı aldı. 

TCMBnin kararına göre bankaların swap (döviz-TL takası) işlemlerinde TL faizini yüzde 10,25ten yüzde 11,75e yükseltildi.
FAİZ ARTIŞININ ETKİSİ SAMAN ALEVİ GİBİ 
Panik hâlinde alınan karar yatırımcının elini güçlendirdi. Hatta TCMB, 7,94 TLye çok hızlı yükselen ve 8,10 TLye kadar yükselme işareti veren dolar trenini dün kaçıranlara alım fırsatı sundu. 
Artık ne yapsalar boş. Piyasa ne hükûmete ne de TCMBye itimat ediyor. 
Faiz artışının etkisi ile 7,95 TL seviyesinden 7,90 TLye kadar gerileyen dolar bu seviyede gelen yüklü alımların etkisi ile tekrar 7,94 TLye çıktı. 
TL karşısında 9,3690 TL yeni zirveye tırmanan euro da 9,30 TLye kadar geriledi. Ancak geri çekilme alım fırsatı olarak gören yatırımcı euroyu tekrar 9,35 TLye çıkardı. 
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Temmuz 2019da görev süresinin bitmesine 8 ay kaldığı hâlde TCMB Başkanı Murat Çetinkayayı kanuna aykırı şekilde azletmişti. 
Murat Uysalı başkan koltuğuna oturtan Erdoğan, Faizi indirmesini söyledik, dinlemedi. Biz de görevden aldık. demişti. 
FAİZ ARTTIĞI HÂLDE DOLAR VE EURO DURMUYOR
Uysal politika (haftalık repo) faizini yüzde 24ten yüzde 8,25e kadar düşürmekle kalmamış kamu bankalarına arka kapıdan döviz vererek, piyasa fiyatının altında döviz satışına ön ayak olmuştu. 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrakın Wikileaks belgelerinde yayımlanan e-postalarında TCMB Başkanı Murat Uysal için Bizim arkadaşımız. Bir yerlere yerleştirelim. deniliyor.  Ancak dolar hatalı kararların etkisi ile 5,85 TLden 8 TLnin eşiğine gelerek yüzde 30dan fazla değer kazandı. 
TCMBnin 24 Eylül toplantısında faizi yüzde 8,25ten yüzde 10,25e çıkarması bile tansiyonu düşürmeye yetmedi. 
Rusyadan 2019 yılı temmuz ayında teslim alınan S-400 hava savunma sistemi 6-15 Ekim tarihleri arasında Sinopta test edilecek. 
JOE BIDEN BAŞKAN SEÇİLİRSE S-400 KRİZİ TLYİ KASIP KAVURACAK
Amerikada 3 Kasımda başkanlık seçimi var. Son anketlere göre Joe Biden, Başkan Donald Trumpın açık ara önünde. 
Bidenın sandıktan Senato ekseriyetini de alarak çıkacağı bir seçim sonucunda Erdoğan, S-400 müeyyideleri ile bu sefer yüzleşebilir. 
Trump ile olan şahsi münasebetle bugüne kadar tehir ettirilen müeyyide kararının tek maddesi bile uygulansa Türkiye ekonomisi yerle bir olur. 
2018 yılı ağustos ayında pastör Andrew Brunsonın tahliye edilmesi için atılan iki tweetten sonra TL bir ayda yüzde 35 erimişti. 
TLde değer kaybını durdurmak için TCMB Başkanı Uysalın Erdoğana verdiği sözlerin aksine kararlar alması ve faizleri yüzde 20lerin üzerine çıkarması bile gerekebilir.  
MERKEZ BANKASI MAYIS AYINDAKİ HATALARI TEKRAR EDERSE
22 Ekime kadar muhtemelen para piyasasında limitlerini ve Borsa İstanbul (BİST) repo miktarını azaltarak TLye erişimi zorlaştırmayı deneyecek. 
Amma velâkin bu kararların benzeri mayıs ayında dolar 7,24 TLye geldiğinde de alınmıştı. Sonuç hüsran oldu. 
Türkiyenin bütçe açığı 300 milyar TLyi bulacak. Cari açık 30 milyar doların altında kalırsa teselli ikramiyesi sayılır. 
Bu şartlarda TCMBnin cephaneliği bomboş, devletin kefen parasına ((ihtiyat akçesi: 47 milyar TL) kadar harcandı. 
Dolayısı ile başkanlık sisteminin tetiklediği fay hatları birer birer çöküyor. Üzerindeki binayı destek kolonları ile ayakta tutmak ne kadar mümkün olabilir? Herkes başının çaresine bakmak mecburiyetinde. 
TL artık ateşe atıldı. Dolar otoyola çıktı; üstelik hız sınırı yok, geçiş de ücretsiz!---------------
İletişim için:Twitter: @TurhanBozkurtv
YouTube/turhanbozkurt
facebook/turhanbozkurtpatreon.com/turhanbozkurtE-posta: [email protected]

Son güncelleme: 11:57 09.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı