• Turkhane Logo

TL’den kaçış sürüyor! Dolara vergi getirilmesi de kar etmedi

''Artık dolara vergi getirilmesi bile kar etmiyor. Zira insanlar AKP rejiminin ekonomi yönetimine güvenmiyor. TL’den kaçan mevduat sahipleri, dövizi ‘güvenli liman’ olarak görüyor.''

23:47 20 Haziran 2020 Cumartesi
TL’den kaçış sürüyor!  Dolara vergi getirilmesi de kar etmedi
''Artık dolara vergi getirilmesi bile kar etmiyor. Zira insanlar AKP rejiminin ekonomi yönetimine güvenmiyor. TL’den kaçan mevduat sahipleri, dövizi ‘güvenli liman’ olarak görüyor.''

AKP iktidarının, ‘ekonomiyi haberlerle yönetme’ stratejisi pek işe yaramadı. İktidar medyasının ‘swap’ haberleriyle bir süre 6.80 sınırında baskılanan dolar, haftanın son işlem gününde yine 6.86’yı geçti. Artık dolara vergi getirilmesi bile kar etmiyor. Zira insanlar AKP rejiminin ekonomi yönetimine güvenmiyor. TL’den kaçan mevduat sahipleri, dövizi ‘güvenli liman’ olarak görüyor. Cuma günü iki farklı ve önemli veri vardı; Yurt içindeki banka müşterilerinin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 203 milyar dolara dayanarak tarihi zirveyi gördü. Dövize talebin en büyük sebebi enflasyonun neden olduğu TL’deki inanılmaz erime… Bir başka veri de Merkez Bankası’nın brüt rezervleri ile ilgili geldi. Merkez Bankası, brüt döviz rezervleri geçtiğimiz hafta itibariyle bir önceki haftaya göre 127 milyon dolar azaldı ve 55 milyar 483 milyon dolara geriledi.

Ekonomi dikiş tutmuyor; zira AKP yönetimine güven kalmadı. TÜİK’in yıllık bazda açıkladığı yüzde 12’lerdeki enflasyon rakamlarının hiç bir inandırıcılığı yok. Getirilen vergiye rağmen döviz mevduat hesaplarındaki artışın en önemli sebebi de işte bu… Gerçek enflasyon yüzde 30’ların bile üzerinde. TL hızla değer kaybediyor. Geçtiğimiz yıl marketten 100 TL’ye aldığınız ürünler için bu yıl en az 130-140 TL ödemek zorundasınız. O halde enflasyon nasıl yüzde 12 çıkıyor?!

Yurt içindeki banka müşterilerinin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 12 Haziran ile biten haftada da artış eğilimini sürdürerek, 202.91 milyar dolara çıktı. Bu yeni tarihi rekor! 2016 yılında rakam 173 milyar dolar seviyelerindeydi. 2018’de 188 milyar doları gördü. Geçtiğimiz yılın sonunda (Ekim) ise yaklaşık 193 milyar dolara fırlamıştı. Bugün ise 203 milyar dolara dayanmış durumda.


TL ERİDİKÇE, DOLAR YÜKSELİYOR

Getirilen yüzde 1’lik dolar vergisine rağmen insanlar TL’den kaçmaya devam ediyor. Zira AKP yönetimi piyasalardaki hakimiyetini tamamen kaybetmiş durumda. Güven vermiyor. Operasyonel haberlerle ekonomiyi rayında tutmaya çalışıyor ama nafile.

İnsanların mevduatları eriyor. Bankaların mevduat hesaplarına ödedikleri faiz düşük olduğu için, birikimlerde enflasyonun neden olduğu erimeyi bile karşılamıyor. Birikimlerinin değerini korumak isteyen vatandaşlar ise altına ve dövize koşuyor. TL’den kaçışın tek nedeni, insanların birikimlerini enflasyona karşı korumak istemesi.

MB’NİN REZERVLERİ ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Cuma günü önemli bir veri daha açıklandı. Döviz rezervi 127 milyon dolar azaldı Merkez Bankası, brüt döviz rezervleri geçtiğimiz hafta itibariyle bir önceki haftaya göre 127 milyon dolar azaldı ve 55 milyar 610 milyon dolardan 55 milyar 483 milyon dolara geriledi. Söz konusu rakam geçtiğimiz yıl aynı dönemde yaklaşık 76 milyar dolardı. İktidar, doların yükselişini engellemek için rezervleri eritti. Ancak nafile!

DOLAR YENİDEN YÜKSELİYOR

Dolar yeniden yükselmeye başladı. Geçtiğimiz ay 7.27’yi test eden dolar, BDDK’nın hamleleri ve yeni vergilerle 7 liranın altına çekilmişti. Ardından swap haberleri pompalandı. Katar’la olan swap hattı 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkartıldı. Bu arada iktidar medyası, doların yükselişini engellemek için her gün yeni swap haberleri yaptı… Dolar bir kaç haftadır 6,80 sınırındaydı. Ancak yeniden yükselişe geçti ve 6,86’yı gördü. Ve acilen kaynak bulunmazsa yükselmeye de devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 23:47 20.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı