• Turkhane Logo

TL’deki düşüş otomatları da vurdu: 5 TL gibi madeni paralara ihtiyaç var

Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı otomat makinalarını da vurdu.

13:26 19 Aralık 2021 Pazar
TL’deki düşüş otomatları da vurdu: 5 TL gibi madeni paralara ihtiyaç var
Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı otomat makinalarını da vurdu.


AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istekleri doğrultusunda yüksek enflasyona rağmen yapılan faiz indirimleri Türk Lirası’nın değerinin hızla kaybolmasına neden oldu. Dolar kuru sene başından bu yana yüzde 120’nin üzerinde artarken, madeni paraların maliyeti de mevcut değerlerinin neredeyse iki katına ulaştı.

İstanbul Kağıthane’de otomat makinaları için oyuncak üreten Ali Emre’ye göre şu anda 1 TL ile çalışan otomatlarda sıkıntı oldukça büyük.
  Otomat makinaları işletmecileri, madeni 1 TL ile çalışan makinalardan para kazanamadıkları için batma noktasına geldi.


Firma sahibi Ali Emre: “Sektörün devam etmesi için 2 TL, 5 TL gibi madeni paralara ihtiyacımız var.https://t.co/6qTKrJFQX7 pic.twitter.com/c40uzgMPju — ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) December 19, 2021
Emre, acilen daha yüksek değerli madeni paralara ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz otomat satış makinaları ve ürünlerini üretiyoruz. 20 kuruşa mal olan oyuncaklar, şu anda kendi ürettiğimiz halde 90 kuruşa yakın maliyetler oluştu. Burada 1 TL en güçlü madeni paramız olduğu için makinanın içine koyduğumuz ürünler 1 TL’nin çok altında olmalı ki bu makinadan para kazanan işletmeciler de para kazanabilsin. Sektörün devam etmesi için 2 TL, 5 TL gibi güçlü madeni paralara ihtiyacımız var. Eğer bu paralar acil olarak çıkmazsa makinaları hurdaya vereceğiz. Daha güçlü paramız olmadığından artık ürettiğimiz makinaları satamaz duruma geldik.”

ANKA’nın haberine göre Konya’da otomat makinalarını işletmelere kiralayan, ismini vermek istemeyen bir firma sahibinin değerlendirmeleri ise şöyle: “Yaklaşık 2004 yılından beri bozuk parayla çalışan otomat makinaları işletmeciliği yapıyorum. Bu ürünler 1 TL’ye satılmakta. Bu ürünlerin içerisindeki maliyeti 90 kuruşa dayanmış durumda. Ama biz bunları mecburen 1 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Bu makinaları belirli firmalardan satın alıp bazı işletmelere koyup, ortaklı bir şekilde çalıştırıyoruz. Ama artık, girdi fiyatlarının yükselmesi sebebiyle ürünlerin satışını yapamıyoruz. Bu makinalardan alınan her ürün bizi zarar ettirmekte o yüzden madeni para olan 1 TL’nin artık yetersiz kaldığını, bu madeni paraların yerine 2,5 TL, 3 TL ya da 5 TL gibi madeni paraların çıkmasını istiyoruz. Buradan ekmek yiyen binlerce insan var. Ama ne yazık ki makinaları şu anda depoya kaldırdık.”


 

Son güncelleme: 13:26 19.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı