• Turkhane Logo

‘TL'de henüz ‘sonun başlangıcı’ değil, ilk çalkantı için şubatı bekleyin’

2018'i çalkantılı bir şekilde geçiren ve tarihi kayıplarını yaşayan Türk lirası, dolar karşısında yıl sonuna doğru sabit bir trend yakalamıştı. Yeni yılla birlikte piyasalarda ilk dalga şoku 3 Ocak'ın ilk saatlerinde yaşandı.

09:19 03 Ocak 2019 Perşembe
‘TL'de henüz ‘sonun başlangıcı’ değil, ilk çalkantı için şubatı bekleyin’
2018'i çalkantılı bir şekilde geçiren ve tarihi kayıplarını yaşayan Türk lirası, dolar karşısında yıl sonuna doğru sabit bir trend yakalamıştı. Yeni yılla birlikte piyasalarda ilk dalga şoku 3 Ocak'ın ilk saatlerinde yaşandı.

2019un ilk iş gününe 5.30 lira seviyesinden başlayan dolar, gece saatlerinde 5,80 seviyesinden geri döndü. 

Para Analizde yer alan değerlendirmede, Döviz Sepeti’nde bu sıçramanın 1Ç boyunca değer kaybedeceğini öngördüğüm TL’de sonun başlangıcı olduğunu düşünmüyorum yorumuna yer veriliyor. 

TL’nin zor günlerinin muhtemelen şubatta başlayacağı öngörülen analizde, Yüklü itfa ve dış borç ödemeleri,  yatırımcıların Fed’in faiz artıracağına ikna olmaları ve yerel seçim anketleinde AKP’nin muhalefetin geriside düştüğünün gözlenmesi (benim şahsi beklentim) TL varlıklarda yılın ilk çalkantısını tetikleyecek görüşü dile getiriliyor.


Analiz şöyle devam ediyor:

Her ne kadar zayıf gelen PMI ve SAMEKS verileri yatırımcıları fazlaya dönen cari dengeden gittikçe zayıflayan ekonomiye odaklanmaya teşvik etmiş olsa da (Reuters yorumu)  henüz TL’nin güzel günleri sona ermedi.  Satışlar büyük ölçüde riskten kaçışla ilgili.

BloombergHT Gelişmekte Olan Piyasalarda son durumu şöyle değerlendirdi: 

“Çin’de imalat verisinin küresel büyüme endişelerini tetiklemesiyle Asya’da çoğu para birimi geriledi. Borsalar 5 günlük yükselişi sonlandırdı. Mizuho Bank’ta Kıdemli Döviz Stratejisti olan Ken Cheung Çin’de zayıf gelen PMI verisi ve Singapur’daki büyüme verisinin risk algısını da aşağı yönde baskıladığını belirtti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen 4 günde %0.8 düşüş sonrası %.1 yükseldi. MSCI EM Asya Endeksi 6 günde ilk kez düşerken Hong Kong borsası düşüşe öncülük etti. Dolar Hint rupisi karşısında %0.9, won karşısında %0.48, Endonezya rupisi karşısında %0.4 yükseldi.

Öğle saatlerinde MSCI GOP Hisse Endeksi %1.6 değer yitirmişti ki, BİST’in gerilemesini çok iyi açılıyor. 

Investing.com’a göre   Japon yeni, dolar karşısında bugün 108,70 seviyesine yükselerek 31 Mayıs sonrası en iyi seviyeyi gördü. Japon yeni bugün dolar dışında euro ve sterlin karşısında da yükseliş yaşıyor. Yende yaşanan yükselişte risk iştahının azalması ve güvenli varlıklara talebin artması etkili oluyor.

Bir diğer yükseliş ise altında yaşanıyor. Aralık ayında yılın aylık bazda en iyi performansını gösteren XAU/USD bugün 1,288$ seviyesine yükselerek 15 Haziran sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Benze şekilde ABD ve Alman devlet tahvilleridne yüksek dozda güvenli liman alımları görüyoruz.   TL tüm  riskli varlıklarına kaçış dalgasının ortasında kaldı.

Dünya gazetesine demeç veren Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, “Hisse piyasası, yurtdışında yılbaşı öncesinde gözlenen satış baskısına nispeten iyi direnmişti, şimdi küresel satışlara paralel bu seviyelerden bir miktar geri geliyor” diyerek satışların piyasa genelinde görüldüğünü belirtti. Küresel ekonominin yavaşladığı endişelerini canlı tutan Çin imalat PMI verisinin ardından yen gibi güvenli liman kabul edilen para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

ABD’de bazı devlet hizmetlerine ödenek bulunamaması ve Fed’in faiz artırımlarına tahmin edilenden önce ara vereceği beklentisi de yatırımcıların temkinli olmasına neden oluyor. Bankacılar yurtdışında ticaret savaşları ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım hızının ana belirleyiciler olduğunu, yurtiçinde ise seçim, enflasyonun seyri, ABD ile ilişkiler ve Suriye sürecinin takip edildiğini belirtiyor.

TL’nin zor günleri muhtemelen Şubat’ta başlayacak. Ocak’ta gerileyen enflasyon verisi ve cari dengede fazla fiyatlanmaya devam eder.  Bu hafta Ankara’yı ziyaret edecek iki heyet Kuzey-Doğu Suriye’de işbirliği teklif edecek. Türk-Amerikan ilişkilerinde geçmişe nazaran biraz daha ılık rüzgarların esmesi olası, bu da piyasaların moralini takviye eder.

Trump Surieye’den çekilmeyi 30 gün değil, dört aya yayacağı için; Fırat’ın Doğu’su harekatı da şimdilik beklemeye alındı. TCMB’nin faiz indirmesi beklenmiyor. Azalan döviz ihtiyacı ve yüksek faizler çoğunluğu 2019’da GOP’tan prim bekleyen yatırımcıları için bir cabize merkezi teşkil ediyor.

Ama Şubat ayında başlayacak yüklü itfa ve dış borç ödemeleri,  yatırımcıların Fed’in faiz artıracağına ikna olmaları ve yerel seçim anketleinde AKP’nin muhalefetin geriside düştüğünün gözlenmesi (benim şahsi beklentim) TL varlıklarda yılın ilk çalkantısını tetikleyecek.
 

Son güncelleme: 09:19 03.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı