• Turkhane Logo

Süt fiyatına ‘enflasyon’ ayarı

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt fiyatlarını ‘üreticileri’ çağırmadan market zinciri temsilcileriyle birlikte belirledi.

10:33 10 Ekim 2020 Cumartesi
Süt fiyatına ‘enflasyon’ ayarı
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt fiyatlarını ‘üreticileri’ çağırmadan market zinciri temsilcileriyle birlikte belirledi.



KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre Çiğ süt fiyatının belirlendiği toplantıya sanayiciler ve BİM, A101, Şok, Migros ve CarrefourSA gibi market zinciri temsilcileri katıldı. Hali hazırda litresi 2 lira 30 kuruş olan çiğ süt referans fiyatının 2 lira 70 kuruş olması kararlaştırıldı. Girdi maliyetleri son bir yılda yüzde 35’in üzerinde artan üretici litre fiyatının en az 3 TL olmasını istiyordu. Toplantıya Ulusal Süt Konseyi’nin çağrılmaması ve fiyatın bürokratlar tarafından belirlenmesiyle konsey tamamen devre dışı kaldı. 

ZAM YAPMAYIN, ENFLASYON ARTAR!


Toplantıda bürokratların, süt sanayicileri ve perakendecilere, “Biz fiyat artıracağız ama siz en azından kısa vadede zam yapmayın. Yoksa enflasyon artar.” dediği öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan Gıda Komitesi toplantısında da ‘enflasyonu artırır’ gerekçesi ile  çiğ süt fiyatı artırılmamıştı. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, üreticilerin fikri alınmadan, sanayicilerle birlikte belirlenen fiyatın altına kesinlikle imza atmayacaklarını yazılı açıklamayla duyurdu. 

Ekonomi ve tarım politikası duvara toslayan AKP rejimi, süt üreticisini yok saydı! Süt üreticilerini ilgilendiren çok önemli bir toplantı vardı dün. Ancak çiğ süt fiyatlarının belirleneceği toplantıya üreticiler dışındaki herkes çağırıldı! Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticilere haber verilmeden organize edilen toplantıya market zincirlerinin yöneticileri ile sanayiciler çağrıldı. 

YALAN ÜSTÜNE YALAN 

Toplantıya Ulusal Süt Konseyi davet edilmedi. Çiğ süt fiyatını bürokratlar, sanayiciler ve marketler zincirleri belirledi. Söz konusu skandal sonrası konsey tamamen devre dışı kalmış oldu. Üreticilerden gizli yapılan toplantı bilgisinin sızması üzerine, önce üretici birliklerinin de toplantıya katıldığı açıklandı. Ancak bu açıklamanın doğru olmadığı kısa sürede ortaya çıktı. Üretici birliklerinin tepkisi üzerine, “Süt fiyatlarına zam yapılmasın diye marketlerle bir araya geldik.” açıklaması yapıldı. Ancak bu açıklamanın da yalan olduğu akşam saatlerinde ortaya çıktı. 

40 KURUŞ ZAM UYGUN GÖRÜLDÜ

Bugüne kadar üretici birliklerine hiçbir fiyat beyan etmeyen Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, dün sanayici ve marketlerle yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatlarının 2 lira 70 kuruş olacağını beyan etti. Ekim 2019’dan Eylül 2020’ye kadar yoncaya yüzde 31, samana yüzde 29, süt yemine yüzde 30 zam yapıldı. Elektriğe gelen zamlarla birlikte süt üreticilerin girdi maliyetleri sadece son 1 yılda yüzde 35 seviyesinde arttı. Süt üreticileri çiğ sütün litre fiyatının 3 lira olmasını talep ediyordu. 

ZAM YAPMAYIN, ENFLASYON ARTAR

Toplantıda bakanlık yetkililerinin perakendecilere ‘en azından kısa vadede zam yapmamalarını’ söylediği de öğrenildi. İddiaya göre bakanlık yetkilileri market zinciri temsilcilerine, “Biz çiğ süt fiyatına zam yapacağız ama siz sanayici ve perakendeci olarak nihai ürüne zam yapmayın. Enflasyon artmasın.” dedikleri iddia edildi. Ancak toplantıya katılanların söz vermediği öğrenildi. Süte zam yapılması, peynir, yoğurt vs. gibi bütün süt ürünlerinin zamlanması anlamına geliyor ki, bu da enflasyonu artırıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan Gıda Komitesi toplantısında da ‘enflasyonu artırır’ gerekçesi ile  çiğ süt fiyatı artırılmamıştı. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu üyeliğinden bu nedenle istifa etmişti.

O FİYATA İMZA ATMAYACAĞIZ 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, gizli saklı yapılan toplantıya tepki gösterdi.  Tarım ve Orman Bakanlığının sanayici ve market temsilcileri ile yapılan toplantıda belirlenen fiyata imza atmayacaklarını anlatan Keskin, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organize edilen çiğ süt fiyatının belirlenmesine ilişkin toplantıya market zincirlerinin yöneticileri çağrıldı,  çiğ süt üreticileri çağrılmadı. Bizim olmadığımız toplantıda bir karar alınmasına biz imza vermeyiz. Bugüne kadar üretim durmasın üretimden çekilmeyelim diye zararına üretim yaptık. Toplantıya bizim davet edilmeyip üreticinin olmadığı bir yerde kimse karar alamaz. Tek taraflı alınan karara da biz imza vermeyiz. Kim imzalayacaksa imzalasın,” ifadelerini kullandı. 

Son güncelleme: 10:33 10.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı