• Turkhane Logo

Stratejist öngörüsü: Dolar 5 liraya kadar düşer mi?

Türk lirası, Rahip Brunson krizinin yaşandığı süreçte sonrası yabancı para cinsleri karşısında tarihi değer kayıpları yaşarken dolar 7 lirayı, Euro da 8 lirayı gördü.

09:30 26 Kasım 2018 Pazartesi
Stratejist öngörüsü: Dolar 5 liraya kadar düşer mi?
Türk lirası, Rahip Brunson krizinin yaşandığı süreçte sonrası yabancı para cinsleri karşısında tarihi değer kayıpları yaşarken dolar 7 lirayı, Euro da 8 lirayı gördü.

Ancak Brunson’ın serbest bırakılıp ülkesine dönmesi sonrası Türk lirası son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. 

Dünya gazetesinden Muhammed Kafadar’ın haberine göre, iyimserliğin sürmesi bekleniyor ancak bu çok yönlü bir denklem.

Kur, haftayı kritik destek olan 5.30un altında 5.2844ten tamamladı. Euro tarafında ise Brexit anlaşması etkisiylecuma günü 6 liranın altı görüldü.


Stratejist Cüneyt Paksoy, Dolar/TLde Merkez Bankası ve hükümetin attığı adımlarla volatilitenin azaldığını, yükselişin sona erdiğini söylüyor ve ekliyor:

“Beklenti dahilinde 5.30un altına geldik. Yurt dışı kaynaklı sürpriz bir haber akışı yaşanmazsa 5.00-5.10 bandı gündeme gelebilir. Yukarı yönde ise 5.50-5.55e kadar olan hareketleri tepki sayacağız. Bu kırılırsa 5.85 ve psikolojik eşik olan 6.00 izlenecek. 6.00-6.50 aralığı ekstrem bir durum olmazsa uzun süre direnç olarak kalacaktır.”

ABD ile ilişkiler TL lehine fiyatlamada öne çıkarken, Fedin yavaşlama sinyali vermesi ve ticaret savaşları önemli gündem maddeleri. Piyasalarda ABD Merkez Bankasının faiz artırımlarına ara verme ihtimali kadar bunun nedeni de yakından izleniyor. 

TL varlıkların seyri açısından yurt dışı dinamiklerin öne çıktığını söyleyen Stratejist Cüneyt Paksoy, Özellikle ABD ile ilişkilerde yumuşama sürecine girilmiş olması fiyatlamalar üzerinde etkili. Bazı Fed başkanlarının açıklamalarıyla artırımlara mola verileceği algısı güçlendi; piyasalar bu gelişmeyi pozitif fiyatladı ve TL tarafında etkileri hemen görüldü” diyor.

Fedin faiz artırımlarına ara vermeyi değerlendirmesi kadar bunun nedeninin de önemli olduğunu vurgulayan Paksoy, Faiz artırım hızının düşürülmesine piyasalar her durumda olumlu tepki verecektir ancak bu ABDde ekonominin yavaşlayacağı endişesiyle yapılırsa pozitif hareketin kısa sürmesi beklenebilir, şu anki koşulda global ekonomik büyüme için zaten kaygı taşıyan piyasanın endişeleri artabilir” görüşünü dile getiriyor. 

Diğer taraftan ticaret savaşlarının Çin ekonomisi üzerinde tahribata neden olması da piyasaları etkileyen önemli faktörlerden.

Paksoy, Borsa İstanbulda yükseliş için S&P 500e işaret ederek, Özellikle Wall Streetde endeksler ciddi düzeltme içinde ve henüz bitmiş değil. S&P 500, 200 günlük ortalamanın altında. Endeks, 2750 puanların üzerine çıkıp yükseliş trendini devam ettiremezse satışların derinleşmesi beklenebilir ve bu global piyasalarda baskıya neden olur. Borsa İstanbul mevcut koşullarda 90-95 bin bandında konsolide oldu. 97 bin seviyesi kritik, yukarı yönde 101 bini görebilir ancak S&P 500ün düşüşünü sonlandırması önemli yorumunu yapıyor.
 

Son güncelleme: 09:30 26.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı