• Turkhane Logo

S&P'den yine olumsuz açıklama: Türkiye'de resesyon daha da şiddetlenecek

Türkiye'deki ekonomik resesyonun süreceğine dikkat çeken S&P, 2019'da negatif büyümenin devam edeceğini kaydetti.

10:31 15 Mart 2019 Cuma
S&P'den yine olumsuz açıklama: Türkiye'de resesyon daha da şiddetlenecek
Türkiye'deki ekonomik resesyonun süreceğine dikkat çeken S&P, 2019'da negatif büyümenin devam edeceğini kaydetti.



Türkiye ekonomisinin gidişatına dair negatif değerlendirmelerine bir yenisini ekleyen kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiyenen 2018 yılının son çeyreğinde girdiği resmi resesyon sürecinin 2019un ilk yarısında daha da şiddetlenerek devam edeceğini açıkladı.

Moodys ise, dün (14 Mart) bir açıklama yaparak, Türkiye kamu bankalarının durumunu pozitif olarak nitelendirmişti. 


Moodys Investors Servicein raporunda kamu bankalarına faiz sınırının kamu bankaları için pozitif olduğu belirtildi.

Moodysin tahminine göre kamu bankalarının kamu kurumlarının mevduatına uyguladığı faizde yüzde 1lik azalma, Türk Lirası cinsinden mevduat maliyetini 10 - 15 baz puan aşağı çekecek.

OECD de Türkiyenin yıllık büyümesini - %11,8e düşürmüş, yani ekonominin 2019da düşeceğini tahmin etmişti.

Türkiye’nin 2018 sonunda resesyona girdiğinin TÜİK’in 11 Mart’ta açıkladığı verilerle teyit edildiğini kaydeden kredi derecelendirme kuruluşu S&P, “Biz bunu Ağustos ayından bu yana tahmin ediyorduk ve 2018 için gelen yüzde 2,6 nihai büyüme oranı bizim önceki tahminlerimize büyük ölçüde paralel” değerlendirmesini yaptı.

S&P, “Ödemeler dengesi akışında ani bir terse dönüşü, bir ekonomik daralmanın takip ettiği kuralından Türkiye de muaf kalamadı. Türkiye’de benzer trendleri 2001 ve 2009’da, global finansal kriz sonrasında da dünyanın her yerinde görmüştük” dedi ve Türkiye’nin geçtiğimiz Ağustos ayında yaşanan kur krizi sonrasında stagflasyonist bir düzeltmeye doğru gittiği görüşünü sürdürdüklerini aktardı.

S&P değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

Yılın ilk yarısında daha zayıf dinamikler ve yıl sonuna doğru baz etkisinden kaynaklı kısmi toparlanma bekliyoruz. Yurt içi talep, yatırımlarda devam eden daralma ve sıkılaşan uluslararası finansal şartlar, zayıf liradan kaynaklı yüksek döviz cinsinden borç yükü ve yüksek lira faizleri ile birlikte en önemli zayıflık olacak. Cari geçici vergi indirimlerinin bu ay yapılacak yerel seçimlerin ardından sona ermesini ve tüketimin bu yıl reel olarak düşmesini bekliyoruz. Güçlü ihracat performansı, özellikle turizm biraz soluklanma sağlayacaktır.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin 2019’da negatif yıllık büyüme yaşayacağı temel senaryolarını devam ettirdiklerini ifade etti.

Son güncelleme: 10:31 15.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı