• Turkhane Logo

Sözleşmelere uymuyor: Kara paranın yeni adresi Türkiye

Ankara’nın uluslararası sözleşmelere uymayarak bilerek ve isteyerek bilgi paylaşmadığına işaret eden Alman vergi otoriteleri, yıllarca kara paranın saklandığı İsviçre’ye işaret ederek, “Türkiye, yeni İsviçre olma yolunda” değerlendirmesi yapıyor.

21:10 30 Ekim 2019 Çarşamba
Sözleşmelere uymuyor: Kara paranın yeni adresi Türkiye
Ankara’nın uluslararası sözleşmelere uymayarak bilerek ve isteyerek bilgi paylaşmadığına işaret eden Alman vergi otoriteleri, yıllarca kara paranın saklandığı İsviçre’ye işaret ederek, “Türkiye, yeni İsviçre olma yolunda” değerlendirmesi yapıyor.





Ankara, OECD sözleşmesi gereği Türkiye’deki banka hesabı bulunan başka ülke vatandaşları hakkında bilgi vermiyor. Alman basınında, Türkiye’nin kara paranın eski adresi İsviçre’nin yerini alma yolunda ilerlediği değerlendirilmesi yapılıyor.


Alman Hessischer Rundfunk (HR) televizyonu, Ankara’nın Almanya’da yaşayan Türk asıllıların Türkiye’deki mal varlıklarına ilişkin bilgi vermediğini yazdı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) öncülüğünde alınan ve 100 ülkenin imza koyduğu anlaşma çerçevesinde ülkeler, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla diğer ülkelerin istediği mali bilgileri karşı tarafa iletme taahhüdünde bulundu. Bankalarındaki gizliliğiyle bilinen İsviçre bile OECD planı karşısında boyun eğerken, bugüne kadar imzacı 100 ülkeden sadece 4 tanesi sözleşmenin gereklerini yerine getirmedi. Bu ülkeler Gana, Niue adası, Saint Martin Adası ve Türkiye. Bu ülkelerden birkaç bin nüfuslu iki ada devleti dışındaki Gana teknik imkansızlıklar nedeniyle gerekleri yerine getiremiyor. Ankara’nın ise bilerek ve isteyerek bilgi paylaşmadığına işaret eden Alman vergi otoriteleri, yıllarca kara paranın saklandığı İsviçre’ye işaret ederek, “Türkiye, yeni İsviçre olma yolunda” değerlendirmesi yapıyor.

AMAÇ KARA PARA İLE MÜCADELE

OECD, dünya genelinde kara para ve vergilendirilmemiş servet ile mücadele kapsamında uzun süredir çaba gösteriyor. Bu çerçevede bir ülkede vergisi ödenmemiş para ile başka bir ülkede açılan banka hesaplarını takip edilmesine imkan sağlayan bir dizi sözleşme hayata geçirildi. Ankara da, 2014’te hayata geçirilen bu sözleşmenin imzacıları arasında yer aldı. Buna göre imzacı 100 ülke, bankalardaki hesabı olan kişilerin isimlerini ve hesaptaki para miktarlarını diğer ülkeler ile otomatik olarak paylaşması gerekiyor.

İSVİÇRE BİLE DİZ ÇÖKTÜ

Bu çalışma ile amaçlanan, yıllarca İsviçre’nin kullandığı vergilendirilmemiş paraların, takibini yapabilmek. Uzun yıllar boyunca İsviçre bankalarına para yatıranlar, hesaplarından vatandaşı oldukları ülke yetkililerinin haberi olmayacağı güvencesini alıyordu. Ancak gelen baskılara direnemeyen İsviçre de birkaç yıldan beri bankalarındaki hesaplarla ilgili bilgileri paylaşmaya başladı. Böylece birçok ülke vatandaşlarının ülke dışındaki servetlerinden vergi almayı başardı.

“TÜRKİYE AYAK SÜRÜYOR”

OECD’nin öngördüğü kurallar çerçevesinde uluslararası para transferlerine önemli ölçüde şeffaflık getiriliyor. Buna karşılık Frankfurt şehrinin de bulunduğu Hessen’de yayın yapan devlet televizyonu Hessischer Rundfunk’un (HR) yaptığı araştırma, Türkiye’nin verdiği sözü yerine getirmeyen 4 ülkeden birisi olduğunu ortaya koydu. Bu ülkeler Gana, Nieu adası, Saint Martin adaları ve Türkiye. Habere göre Alman Federal Merkezi Vergi İdaresi, uzun süreden beri Ankara’dan beklediği bilgileri alamadı. HR’ye konuşan bir OECD yetkilisi, “Bugüne kadar, Almanya ile Türkiye arasında, Türkiye’de bulunan Alman vergi verenlerin mali hesaplarına dair hiçbir otomatik bilgi paylaşımı yapılmadı.“ dedi.

ALMANYA, VERGİ KAÇIRAN TÜRKLERİN PEŞİNDE

Almanya, ülkede yaşayan 3 milyonu aşkın Türk asıllı nedeniyle Türkiye’deki banka hesaplarına ait bilgi almak istiyor. Almanya’da para kazanan Türk asıllıların Türkiye’deki bankalarda, Alman hükümetinin bilgisi dışında ciddi miktarda parası bulunduğuna inanılıyor. Ankara ise bu bilgileri başka ülkeler ile paylaşmaktan kaçınıyor.

“AMAÇ YURTDIŞI OYLARINI ALMAK”

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, “Teknik imkanları Türkiye’den çok daha zayıf ülkeler otomatik olarak bu bilgileri paylaşırken, Ankara’nın geri durmasının bir tek nedeni var: AKP hükümeti, Almanya’da vergi kaçıran Türk vatandaşlarını koruyor. Karşılığında da o kişilerin seçimlerde AKP’yi desteklemesini bekliyor.“ iddiasında bulunuyor.

“ALMANYA’DA KAZANIP, TÜRKİYE’DE SAKLIYORLAR”

Almanya’da yaşayan çok sayıda Türk asıllının, Türk bankalarındaki hesapları ve Türkiye’de mülklerinden elde ettikleri gelirlerine ait vergileri ödemediğinden şüpheleniliyor. Türkiye, son dönemde ekonomik olarak zor günler geçirirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, ülke dışında yaşayan vatandaşların yatırımlarını Türkiye’ye yapmalarını öneriyor.

“TÜRKİYE YENİ İSVİÇRE OLUYOR”

Haberde Türkiye’de kayıt altına alınmış hesaplara dikkat çekilerek, “Alman vergi idaresi, eğer iyi saklanmış bu kara para hesaplarına erişme imkanı bulursa, önemli bilgilere ulaşabilir. Özellikle vergi kaçırmaya açık sektörler olan taksicilik, yeme-içme sektörü ve inşaat gibi alanlarda elde edilen ve vergilendirilmeden ülke dışına çıkarılan hesaplara ulaşılabilir” değelendirilmesi yapıldı. İsviçre, uzun yıllar boyunca banka hesaplarındaki gizlilik kartını kullanarak, dünyanın dört bir yanından kara paranın saklandığı ülke olarak tanınmıştı. Şimdi de Türkiye’nin bu yönde ilerlediği bildiriliyor.

“YİNE SURİYELİLER KARTINI KULLANIYOR”

Ankara’nın tutumunu değerlendiren Sol Parti milletvekili Akbulut, “Türk hükümeti, Almanya’da vergi kaçırılması hem teşvik ediyor, hemde kaçıranları koruyor. Buna karşılık Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar nedeniyle kimsenin kendisine baskı yapamayacağını da çok iyi biliyor” değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak: Kronos

Son güncelleme: 21:10 30.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı