• Turkhane Logo

Seyfettin Gürsel: İstihdam azalıyor, işsizlikte baş döndüren yükseliş

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz işsizliği derinden etkiledi. İstihdam her geçen ay azalırken, işsizler ordusu yüzbinler katılıyor.

14:30 16 Mart 2019 Cumartesi
Seyfettin Gürsel: İstihdam azalıyor, işsizlikte baş döndüren yükseliş
Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz işsizliği derinden etkiledi. İstihdam her geçen ay azalırken, işsizler ordusu yüzbinler katılıyor.

T24teki yazısında bu konuya değinen Seyfettin Gürsel, Katiyen abartmıyorum! Dün sabah TÜİK Aralık dönemi iş gücü rakamlarını açıkladığında gerçekten başım döndü ifadelerini kullandı.

Yazısında aktardığına göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Kasım döneminde yüzde 12,1’den 12,7’ye, tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 14,2’den 14,9’a yükseldi. 

Tarım dışında 243 bin istihdam kaybı var. İşsizler ordusu mevcudu 181 bin arttı.


Gürsel, İş gücünde azalışa rağmen işsizliğin bu şiddette artması olağan bir durum değil. İşsizliğin artması elbette bekleniyordu ama bu ölçüde değil. Son aylarda ekonomide yaşanan gelişmelere yakından bakarsak iş gücü piyasasında ne olduğunu anlamaya çalışabiliriz diyor. 

Tarım dışında Kasım döneminde istihdam kaybı 173 bin iken Aralık döneminde 243 bine yükseldi.

Gürselin yazısında aktardığına göre, Aralık döneminde hizmetlerde 16 binlik istihdam artışı var. Kasım döneminde 88 binlik kayıp söz konusuydu.

Seyfettin Gürsel şöyle devam ediyor:

Alt kalemlere bakmak lazım. En çarpıcı veri ise sanayiden geliyor. Kasım döneminde bu sektörde çalışan sayısı 40 bin azalmıştı. Aralık döneminde 182 bin azalmış. Belli ki işverenler düşen üretimlerine hemen tepki vermeyip bir süre sabrettiler ama sonunda işten çıkarmalara hız verdiler

Yazara göre, inşaat cephesinde ise hemen hemen yeni bir şey yok:

Şubat döneminden itibaren sürekli istihdam kaybeden bu sektörde not etmeye değer tek gelişme Aralık döneminde 77 bin ile istihdam kayıp rekorunun kırılmış olması. Öyle anlaşılıyor ki bu sektör halen toparlanmanın epey uzağında. 77 binlik kayıp ile birlikte bu sektörün 11 aylık kaybı 412 bini buldu. Şubat 2018’de inşaatta çalışan sayısının 2 milyon 205 bin olduğu düşünülürse istidamın yüzde 20 oranında azaldığı ortaya çıkıyor. Bu azalmanın esas olarak konut sektöründe yaşandığını biliyoruz. Ellerindeki bitmiş konutları satmakta zorlanan müteahhitler haklı olarak yeni projelere girişmiyorlar. Dahası, elinde fazla stok olmayanlar bile yüzde 30’ların üzerinde artış kaydeden inşaat maliyetlerinin dayattığı fiyatlarla ve mevcut yüksek faiz koşullarında yapacakları konutları satamayacaklarını bildiklerinden yeni projeleri ertelemiş durumdalar.

Seyfettin Gürsel, iş gücü piyasasında geleceğin hiç iç açıcı görünmediğini vurguluyor. 
 

Son güncelleme: 14:30 16.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı