• Turkhane Logo

Şeker fabrikalarını ranta kurban edecekler tıpkı diğer fabrikalar gibi..

14 Şeker fabrikasına ilişkin Resmi Gazete'de satışlarına ilişkin kararın ardından tartışmaya açılan satışlara ilişkin iddialar gündeme geldi. Satılacak fabrikaların yerine AVM'ler dikileceğine ilişkin konuşmaların geçtiği kaydedildi.

11:54 26 Şubat 2018 Pazartesi
Şeker fabrikalarını ranta kurban edecekler tıpkı diğer fabrikalar gibi..
14 Şeker fabrikasına ilişkin Resmi Gazete'de satışlarına ilişkin kararın ardından tartışmaya açılan satışlara ilişkin iddialar gündeme geldi. Satılacak fabrikaların yerine AVM'ler dikileceğine ilişkin konuşmaların geçtiği kaydedildi.

Devletin elinde daha önce satılan fabrikaların yerlerine AVMler dikilmişti. Satışa yeni çıkarılan 14 şeker fabrikası hakkında satış kararı verilmesinin ardından daha evvel satılan fabrikalar gibi yerlerine AVM ve rezidansa dönüşebileciği konuşuluyor. Ankara, İstanbul, Bursa, Antalya, Adana, Çanakkale gibi birçok ilde halen faaliyette bulunan AVM ve rezidansların arsaları üzerinde geçmişte kamuya ait fabrikalar bulunuyordu.

Başta Et Balık Kurumu olmak üzere kamuya ait işletmeler satıldıktan sonra, pek çok fabrika kapatılarak, arazileri üzerine AVMler, inşa edilmişti. 

14 şeker fabrikasının özelleştirmesine ilişkin alınan kararın ardından, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından, Türkşekere ait Tekirdağdaki 13 bin metrekarelik alanda imar değişikliğine gidilmesi, fabrikaların üretim yerine imara açılacağının bir göstergesi olarak yorumlandı. Fabrika henüz satılmadan, arsasının, konut alanına dönüştürülmesine karar verildi. Fabrikayı satın alan şirket, buraya AVM ve lüks rezidans da dahil her türlü ticari yapı ve konut yapabilecek. Üstelik ÖYK imar değişikliğine itirazın önü de şimdiden kapattı.


Sözcüden Yavuz Alatanın haberine göre, Şeker-İş Başkanı İsa Gök yaptığı açıklamada, satılacak şeker fabrikalarının kapatılarak değerli arsa ve arazilerine tıpkı EBKda olduğu gibi lüks konut ve AVM türü ticari alanlar yapılacağını açıklamıştı. Bugüne kadar birçok ilde kamuya ait fabrikaların satıldıktan sonra kapatılıp binaları yıkıldı. 

Bugüne kadar yerlerine AVM ya da Rezidans yapılan kamu arazileri 

Ankara: Ankara Emniyet Müdürlüğünün yanında bulunan Et Balık Kurumu kombinası arazisiyle birlikte satıldı, yerine AnkaMaal AVM yapıldı

Adana: 43 bin 525 metrekarelik TEKEL Sigara Fabrikası yerine 3 AVM yapıldı. Fabrika, 2008de British American Tabacco (BAT) şirketine satıldı. BAT da araziyi 3 Aralık 2014te bir firmaya sattı. Kent merkezindeki 40 dekarlık alan üzerine AVM yapıldı.

İstanbul: Zincirlikuyudaki Karayolları bina ve arsası satıldı ve buraya da alışveriş merkezi ile rezidans yapıldı.

Samsun: Samsun Sigara Fabrikası satıldı ve yerine Bulvar Samsun AVM yapıldı. Mecidiye ve Gazi caddeleri ortasında yer alan Bulvar Samsun, 17 bin 400 metrekarelik bir alan üzerine kuruldu.

Malatya: Malatya Tekel Sigara Fabrikasını satın alan firma, 43 dönüm üzerine AVM yaptı. Fabrika, özelleştirme kapsamında, 2008 yılında BATa satılmıştı. BAT da burayı 2011 yılında 20 milyon dolara özel bir firmaya sattı.

Çanakkale: Çanakkalede Tekel Kanyak Fabrikası satıldı ve yerine “17 Burda adıyla AVM yapıldı. Fabrika 2003 yılında kapatılmıştı.

Antalya: Özelleştirme İdaresi tarafından Kepez Belediyesine devredilen, Kepez Belediyesinin de merkezi Hollandada bulunan Multi Turkmall adlı şirkete sattığı 480 bin metrekarelik Sümerbank Dokuma Fabrikası arazisine yapılacak AVM yargıdan döndü. Fabrika müzeye dönüştürülecek.

Bursa: Ankara yolu Karapınar mevkiinde bulunan Et Balık Kurumunun 60 dönümlük arazi ve fabrikası satıldı ve yerine AVM ve konut inşa ediliyor. 35 iş yeri ile faaliyetini sürdüren Et ve Balık Kurumunun bugüne kadar 18 işletmesi satıldı, 5 adedi bedelsiz olarak resmi kurumlara devredildi, 3ü de kapatıldı.


 

Son güncelleme: 11:54 26.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı