• Turkhane Logo

Sanayici Albayrak'ı yalanladı: Yarısı konkordato mağduru

Konkordato, ekonomik krizle birlikte öğrendiğimiz terimlerden oldu.

09:40 15 Mayıs 2019 Çarşamba
Sanayici Albayrak'ı yalanladı: Yarısı konkordato mağduru
Konkordato, ekonomik krizle birlikte öğrendiğimiz terimlerden oldu.



Son dönemde artık çok fazla basında yer almasa da perde arkasında bilançonun ağırlığı düşündürücü boyutlarda.

Dünya gazetesinin haberine göre konkordatolar sanayicinin gündeminden düşmüyor.


Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden Denizli’de her iki sanayiciden birinin konkordato mağduru olduğu belirtiliyor.

Haberde aktarılana göre, sanayiciler konkordato süreçlerinde olan firmalardan ya alacaklı ya borçlu.

Bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Yeni düzenleme ile konkordato gündemden kalkmıştır” iddiası da gerçeği yansıtmıyor.

Öyle ki sanayiciler, yüzde 66.82 ile konkordato uygulamasının borçlu ve alacaklı üzerinde bir uzlaşma getirdiğine inanmıyor.


/


Grafik: Dünya gazetesi

Bu yıl 14’üncüsü açıklanan ‘Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi’nin sonuçları, 2017’ye kıyasla 2018’in zor geçtiği, 2019 içinse kötümser bir havanın olduğunu ortaya koyuyor. Konkordato gerçeği ise bu ankette ortaya çıkmış…

Ankete katılan sanayicilerden 2019’da dış satışları ve yeni siparişlerinin azalacağını bekleyenlerin oranı yüzde 23 seviyelerinde. Dünya gazetesi, geçen sene bu oranın 2018 beklentileri için sadece tek haneli rakamlarda seyrettiğini söylüyor.


/

Grafik: Dünya gazetesi

Ankete katılan sanayicilerin 2018’de hedeflediği satış miktarına erişme oranı ise yüzde 65,30. Bu oran son dört yıldır yüzde 73-yüzde 77 bandında yer alırken bu yıl ciddi bir düşüş gözlemleniyor. 2013, 2012 yılları ve öncesinde ise sanayicinin, satışlardaki hedeflerini yüzde 80’in üzerinde tutturabildiği kayıtlara geçmişti.

Ankete katılan sanayicilerin yüzde 52,86’sı, 2018’de yatırım yapmadığını açıklıyor. Yeni yatırıma gidenlerin oranı ise yüzde17,18. 2019’da için ise tablo daha da kötümser…



Grafik: Dünya gazetesi

Öte yandan sanayide yaşanan kriz, bankaları da doğrudan etkiliyor.

Sanayicilerin yüzde 7,66’sı son bir yıl içinde kullandığı krediyi kısmen ya da tamamen kapatma konusunda uyarı aldığını belirtiyor. Bu görece düşük bir oran gibi görünse de, geçen sene yüzde 4, 2013 ve öncesi yıllarda sıfıra yakın, hatta sıfır düzeyinde seyrediyordu.

 

Son güncelleme: 09:40 15.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı